Slovenija

Slovenija

Slovenija

Strele prispevajo k življenju, kakor ga poznamo

Strele prispevajo k življenju, kakor ga poznamo

Strela je eden najbolj divjih, uničujočih, vendar obenem tudi eden najpomembnejših naravnih pojavov na Zemlji. Večini ta nebesni spektakel požene strah v kosti, druge pa očara s svojo veličastnostjo. Toda le redko se vprašamo o vlogi, ki jo ima strela za življenje na Zemlji.

strele1Skrivne raziskave

Med hladno vojno so v Združenih državah Amerike potekale skrivne raziskave pod imenom “Starfish Prime”, s katerimi so znanstveniki skušali ugotoviti učinke morebitne jedrske vojne na vesoljski prostor v Zemljini bližini.

Dne 9. 7. 1962 so jedrske vojaške bombe s težo 1.5 megaton detonirale na področju, ki se razteza 400 km2 nad Pacifikom. S tem je prispela v t. i. Van Allenov pas1 ogromna količina radiacijskih delcev – vendar je bil ta pas po nekaj tednih spet popolnoma brez radiacij, kar je naravnost osupnilo Nasine raziskovalce.

Očitno je nekaj varnostno cono2 znotraj Van Allenovega pasu obnovilo. Toda kaj je bilo to? Nasini raziskovalci so kmalu našli sled. Ugotovili so, da Sonce s svojimi divjimi nevihtami pošilja radioaktivne delce v vesolje. Ti delci pod določenim kotom dosežejo varnostno cono, ki pa se kot po čudežu ponovno prečisti.

Kaj čisti radioaktivne delce?

To, kar čisti varnostno cono, ne naredi vsega v enem kosu, kar pomeni, da ni zmeraj in povsod enako učinkovito. Čiščenje je bolj intenzivno podnevi kot ponoči in poleti kot pozimi. Vse to navaja k sklepu, da morebiti obstaja nekakšna povezava s Soncem. Toda čas čiščenja je tudi čas večje pojavnosti strel. Strele se pojavljajo pogosteje v poletnem času, podnevi in predvsem na kopnem. Ugotovili so, da področja z večjo pojavnostjo strel sovpadajo s področji varnostne cone, ki so bolj čista.

Van Alenov pas

Vendar kako lahko strela nad zemeljsko površino vpliva na področje, ki se nahaja 6.5 km nad njo? Dejansko takrat, ko strela potuje skozi zrak, ne nastaneta le svetloba in zvok, ampak tudi radijsko valovanje. Dokaz za to je, da tedaj ko zunaj divja nevihta, pri poslušanju radia lahko zasledimo motnje. Nekateri znanstveniki so v tem pojavu našli povezavo med tem, kar se dogaja na zemlji, in tem, kar se odvija na nebu.

Leta 2005 je skupina raziskovalcev pod vodstvom Nasinega raziskovalca dr. Jima Greena podala novo teorijo – manj kot sekundo zatem, ko strela udari na Zemljo, njen radijski val doseže varnostno cono, kjer reagira z radiacijskimi delci in jih izrine iz varnostne cone. To se ponavlja, vse dokler se pas ne očisti od radiacij in vrne v svoje normalno stanje.

Strele vplivajo na življenje, kot ga poznamo

“V preteklosti smo mislili, da je strela le uničujoč pojav, vendar počasi odkrivamo njene pozitivne lastnosti,” pravi Green. Če je Greenova teorija pravilna, bi brez strel radiacije kmalu napolnile Van Allenov pas in sateliti bi se kvarili, kar bi imelo velike posledice tudi na globalno komunikacijo, navigacijske sisteme, mobilne telefone in satelitsko televizijo.

strele3“Če jutri ne bi bilo več strel, bi bili priča dramatičnim spremembam današnjega življenja. Strele so eden od pojavov, ki prispevajo k življenju na Zemlji, kot ga poznamo,” poudarja Green.

Odkritja, do katerih so se znanstveniki nedavno dokopali, so pionirska, kar pomeni, da je verjetno še veliko “skrivnosti”, ki čakajo, da jih razkrijemo. Znanstveniki košček za koškom odkrivajo dejstva, ki zmeraj bolj utemeljujejo prepričanje, da noben pojav ni naključen, temveč inteligentno urejen.

______________________

1Van Allenov pas je nekakšen naravni ščit Zemlje, ki je nastal ob zemeljskem magnetnem polju in ki Zemljo ščiti pred kozmičnim – zlasti sončnim sevanjem.

2Van Allenov pas je sestavljen iz dveh torusov, med katerima je t. i. varnostna cona (ang. safety belt), kjer je nizka stopnja radioaktivnosti.

Drugi sorodni prispevki:
Strela – uganka, spektakel ali nevarnost
Strele nad oblaki in krogelne strele