Slovenija

Slovenija

Slovenija

Po čem diši čisto morje?

Po čem diši čisto morje? Po planktonu! Plankton se zaradi svoje pomembnosti v prehranjevalni verigi uvršča med najbolj dragocene morske organizme. Z njim se hranijo največja bitja na planetu.

Ime prihaja iz grške besede planktonos, kar v prevodu pomeni tisti, ki tava naokrog, in se nanaša na vse oblike življenja, ki se premikajo tako, da lebdijo na vodi. Razlikujemo fitoplankton, kjer prevladujejo različne vrste alg, zooplankton, živalce, kot so rakci in ličinke nevretenčarjev, in bakterioplankton, kjer so zastopani predvsem razni virusi in bakterije. Velikost planktona je različna, od meduz, katerih klobuk ima premer večji od dveh metrov, pa do s človeškim očesom nezaznavnih morskih virusov z velikostjo 2×10-7.

Zanimivosti-plankton-crno-morjeKjub temu, da so predstavniki planktona ponavadi mikroskopske velikosti, so njihovi organizmi v marsikaterem pogledu kompleksni. Fitoplankton proizvaja DMS ali dimetilsulfid, ki morju daje značilen vonj, poleg tega pa od njega nima koristi le plankton, temveč tudi ostale morske vrste, saj jih ščiti pred ultravijoličnimi žarki, škodljivimi kisikovimi radikali in različnimi boleznimi. Zaradi tega se imenuje tudi ”morski vitamin C”. Alge, ki živijo v mrzlih morjih, uporabljajo ”antifriz” ali proteine, ki preprečujejo njihovo zmrznitev, medtem ko se nekatere druge vrste planktona ponoči svetlikajo, kar daje čaroben občutek med nočnim kopanjem.

Polovica celotnega procesa fotosinteze na planetu, med katero nastaja kisik, se pravzaprav odvija v fitoplanktonu. Glede na to, da fitoplankton skozi ta proces veže nase velike količine atmosferskega ogljikovega dioksida, raztopljenega v oceanih, nekateri znanstveniki menijo, da so pravzaprav planktonske alge tiste, ki pomagajo pri vzdrževanju klimatskega ravnotežja na našem planetu.