Slovenija

Slovenija

Slovenija

Ali življenje izvira iz meteoritov?

Zanimivosti-asteroidOd kod izvira življenje? Znanost na to še vedno ni našla odgovora. Starodavna učenja omenjajo meteorite kot izvor življenja in tudi nekatere sodobne znanstvene hipoteze se približujejo tej trditvi.

Kamenček v mozaiku spoznanja o izvoru življenja je meteorit Tagish Lake, ki so ga leta 2000 v Kanadi našli Nasini raziskovalci. V tem meteoritu se je ohranila organska materija oz. submikronske organske globule, kar je povzročilo pravo senzacijo, saj naj bi ta materija nastala v najbolj oddaljenih delih zgodnjega sončnega sistema in je morda ”posejala” Zemljo s temeljnimi gradniki življenja. Večino meteorita so znanstveniki ”pobrali” že takoj po njegovem padcu. Na srečo se je ohranil v zamrznjenem stanju, s čimer je bila kontaminacija z zemeljsko tvarino manjša.

”Podobno materijo so našli v marsikaterem meteoritu že v 60. letih prejšnjega stoletja. Nekateri znanstveniki celo mislijo, da so to bili kozmični organizmi, medtem ko drugi trdijo, da gre le za meteorite, ki so jih kontaminirale zemeljske organske snovi,” pravi Nasin vesoljski znanstvenik Keiko Nakamura. Toda v preteklosti ni bilo možno z gotovostjo določiti izvora teh organskih globul, saj so preprosto premajhne. Njihova velikost namreč ne presega dveh tisočink milimetra.

Kasneje so merilne naprave znatno izboljšali, kar je omogočalo bolj natančno raziskovanje in proučevanje meteorita Tagish Lake. Ugotovili so, da imajo organske globule v tem meteoritu nenavadno sestavo vodikovega in dušikovega izotopa, kar kaže na to, da globule niso zemeljskega izvora.

Za vrsto meteorita, v katerem so bile najdene globule, velja, da je tako občutljiv, da se pri svojem vstopu v zemeljsko atmosfero ponavadi zdrobi v prah. ”Če je, kot domnevamo, ta vrsta meteorita padala na Zemljo v obdobju njenega celotnega obstoja, je bila Zemlja ”posejana” s temi organskimi globulami v času, ko se je življenje prvič formiralo,” pravi Mike Zolensky, Nasin vesoljski mineralog.

Nekateri biologi menijo, da je tvorjenje mehurčkastih oblik prvi korak na poti k biološkemu življenju. ”Lahko, da smo korak bliže spoznanju, od kod so prišli naši predniki,” pravi Nakamura.