Slovenija

Slovenija

Slovenija

Dolina mumij

Zanimivosti-Dolina-mumijČuvaj ruševin 2300 let starega svetišča, ki ga je dal zgraditi Aleksander Veliki, je v 90. letih prejšnjega stoletja popolnoma po naključju odkril nekaj grobnic z mumijami. Nahajališče leži v oazi Bahariya okrog 320 kilometrov jugozahodno od Kaira. Potem ko so izkopali še dodatnih 105 mumij, pa je ta kraj dobil ime »Dolina mumij«. Strokovnjaki menijo, da je to nahajališče veliko večje (preko 20 km2) kot so sprva domnevali in da se na njem nahaja celo deset tisoč mumij! Vse najdene mumije segajo v grško-rimsko obdobje Egipta (pribl. 4. stol. pr. kr.).

“Našli smo tri vrste mumij. V prvo skupino sodijo otroške mumije, ki so popolnoma prekrite s tanko plastjo zlata. Druge imajo pozlačene maske iz mavca, ki segajo vse do trebuha, na prsih pa je moč videti čudovite risbe starodavnih egipčanskih božanstev. Mumije iz tretje skupine pa so preprosto zavite v platno in spominjajo na mumije iz hollywoodskih grozljivk,” pojasnjuje dr. Zahi Hawas, vodja egiptovskega državnega sveta za arheologijo.

Tedanji običaji so že kar precej odstopali od staroegipčanskih. Tako na primer nobena od 105 mumij ni pokopana s posodami iz trsja, ki so se vselej nahajale v grobnicah iz časa faraonov. Prav tako ni t. i. kanopskih žar, v katere so shranjevali pokojnikova pljuča, želodec, črevo in jetra. Pokrovi teh žar so imeli obliko glav štirih Horusovih sinov. Z nastopom grško-rimskega obdobja so tradicionalne vrče zamenjale simbolične risbe na kartušah. Poleg tega pa številne mumije iz tega časa niso bile obrnjene proti vzhodu, kot je bilo to pri starih Egipčanih.

Čeprav so v grško-rimskem obdobju marsikaj ”kopirali” iz predhodnih obdobij, se kljub temu za nekatera znanja zdi, kot da so izgubljena. To potrjujejo tudi besede generalnega direktorja za konzerviranje v Egipčanskem muzeju v Kairu Nasryja Iskandera: ”V grško-rimskem obdobju je bila mumifikacija precej površna. Tedanji Egipčani so sicer prenašali tradicijo, vendar so pri tem morda pozabili na njen prvotni pomen.”

To nahajališče sicer ne govori o faraonskem Egiptu, vendar nam lahko vseeno približa življenje in verovanje ljudi, ki so živeli v tej čudoviti in skrivnostni deželi, ki ji pravimo Egipt.