Slovenija

Slovenija

Slovenija

Uluru – skalni monolit

uluru2

V srcu avstralskega kontinenta, sredi puščavske ravnice, se dviguje masivnen rdeč skalni monolit Ayers Rock, eno od velikih svetovnih čudes, znan tudi pod svojim aboridžinskim imenom – Uluru. Zaradi njegove rdeče barve, ki je posledica železovega dioksida, in njegovega geografskega položaja se področje imenuje ”Rdeče središče”.

Monolit je v 19. stoletju prvi opisal raziskovalec Ernest Giles, ime pa je dobil po premierju Južne Avstralije, Siru Henryju Ayersu. Sestavljen je iz peščenjaka in po svoji velikosti takoj za steno Avgustus, ki se prav tako nahaja v Avstraliji, največji monolit na Zemlji: visok je 318 metrov, njegov obseg meri 8 kilometrov, v zemljo pa sega 2,5 kilometra globoko.

uluru5

Predpostavljajo, da se je formiral v obdobju kambrija kot sedimentna podlaga na dnu morja. Ko pa se je pred 300–400 milijoni let morsko dno dvignilo, so sedimentni sloji zaradi delovanja močnih tektonskih sil prišli v navpičen položaj, nato pa so bili izpostavljeni selektivni eroziji. To je povzročilo nastanek votlin in lukenj, na severnovzhodni strani pa se je del stene odlomil in tako se je formirala struktura, imenovana ”kengurujev rep”.

Uluru zaradi svojih nenavadnih optičnih učinkov priteguje številne turiste in fotografske navdušence iz celega sveta. Monolit namreč spreminja svojo barvo glede na obdobje dneva in atmosferske pogoje. Ob zori ima oranžkast odsev, s potovanjem Sonca nad horizont pa postaja njegova barva vse temnejša, okoli poldneva je jantarne barve, ob sončnem zahodu pa je krvavo rdeča s prehodi iz modre in vijolične do ognjeno rdeče.

Za avstralske staroselce je Uluru sveti kraj, ki so ga ustvarili mitski predniki, ko so na začetku Stvarjenja oblikovali Zemljo. To je bil ”Čas sanj” ali Tjukurpe, kot ga imenuje pleme Anangu, ki živi na tem področju. Uluru je prav tako sečišče različnih poti, iwara, po katerih so potovala ”bitja prednikov”, da bi izpolnila svojo stvariteljsko nalogo. Skalne razpoke so posledice burnih dogajanj v tej mitski preteklosti, ki so omogočili nastanek tega kraja. Vsak del monolita, vsaka stena in vsaka votlina imajo nek svet pomen, saj je v njih shranjena ustvarjalna energija prednikov. V nekaterih votlinah se nahajajo risbe, ki prenašajao zgodbe iz ”Časa sanj”. Te risbe redno obnavljajo že tisoče let in vedno znova nanašajo sloje barve. Uluru je pomemben kraj iniciacije, vendar pa skrivna znanja, povezana z Ulurujem, enim najsvetejših krajev Aboridžinov, za tujce ostajajo nerazkrita.

uluru4