Slovenija

Slovenija

Slovenija

Uganka glinenih dinozavrov …

Zanimivosti-Glineni-dinozaver-1Pred nekaj meseci je nemški televizijski kanal ”Cabel 1” ponovno spomnil na že malce pozabljeno temo o glinenih kipcih različnih vrst dinozavrov, ki so jih našli v mestu Ica v Peruju.

Glineni kipci dinozavrov, se sprašujete? Ja, in kaj potem?

Nič posebnega, če bi bili ti kipci izdelani po ilustracijah iz knjig, toda gre za kipce, ki so stari več tisoč let!

Pojdimo kar lepo po vrsti. Največjo zbirko takšnih kipcev in risb na kamnih (okrog dvajset tisoč primerkov) je zbral dr. Javier Cabrera, kirurg iz Ice. Okrog deset tisoč primerkov je v lasti tamkajšnjega muzeja, medtem ko se manjše število nahaja v zasebnih zbirkah.

V čem je skrivnost?

Figurice zelo pristno prikazujejo različne vrste dinozavrov in celo ljudi, ki jih lovijo ali se igrajo z njimi. Ponaredki? Da, moč je najti tudi te, ampak kar nekaj strokovnjakov meni, da je med njimi tudi veliko originalov.

Zanimivosti-Glineni-dinozaver-2Poleg tega pa v prid temu govori dejstvo, da Ica ni osamljeni primer. Veliko podobnih najdb so namreč izkopali tudi več tisoč kilometrov severno, v bližini mesta Acambaro v osrednji Mehiki. Tam je shranjena občudovanja vredna zbirka, ki šteje več kot trideset tisoč glinenih kipcev, med katerimi ni niti ene kopije. Nekaj teh kipcev v 70. letih preteklega stoletja raziskali z metodo termoluminiscence in pri tem ugotovili starost okoli štiri in pol tisoč let.Kipec dinozavra

Zastavlja se logično vprašanje: kako je možno, da so ljudje izdelovali takšne kipce, ko pa vemo, da so dinozavri izumrli pred približno sedemdeset milijoni let, medtem ko se je človek po izsledkih današnje znanosti pojavil kot vrsta šele pred enim milijonom let? So dinozavri morda preživeli v manjših izoliranih okoljih in tam živeli še pred nekaj tisoč leti? Ali pa bo treba revidirati kronologijo življenja na Zemlji?

V vsakem primeru ti kipci narekujejo drugačen pogled na pravljice o zmajih …