Moderni človek v pleistocenu?

Zanimivosti-Fant-iz-Gran-DolineNa severu Španije, nekaj kilometrov vzhodno od Burgosa, v jami, imenovani Gran Dolina, so leta 1994 našli ostanke lobanje enajstletnega otroka, čigar starost so ocenili na 800 000 let! To so najstarejši človeški ostanki na evropskih tleh, resnično presenetljivo pa je dejstvo, da so obrazne kosti zelo podobne obraznim kostem modernega človeka.

Eden od najditeljev teh kosti, Juan Luis Arsuaga Ferreras, madridski paleoantropolog, pravi: “Pričakovali smo nekaj velikega, grobega, primitivnega. Vendar pa je bil obraz, ki smo ga našli, obraz današnjega človeka.”

Starost so določili s pomočjo magnetnega “zapisa”. Magnetna pola Zemlje namreč “potujeta” po zemeljski krogli, tako da po daljšem časovnem obdobju lahko zamenjata položaja. Danes je na severni polobli južni magnetni pol Zemlje, na južni pa severni, medtem ko je bilo pred 780 000 leti ravno obratno. Ta nasprotna orientacija je ostala “zapisana” v najdenih ostankih in tako omogočila vsaj približno oceno časovnega obdobja najdbe.

Zanimivosti-Neandertalska-druzina
Družina Homo heidelbergensisa

Samo za primerjavo, prizori iz jame Lascaux so stari 17 000 let, najstarejši “moderni” obraz je bil vse do odkritja iz Gran Doline 120 000 let stara lobanja, ki so jo našli v Izraelu. Obraz iz Gran Doline je torej šestkrat starejši!

“To odkritje je tako presenetljivo, da bomo morali ponovno razmisliti o človeški evoluciji, saj se najdba trenutno z njo ne sklada.”