Slovenija

Slovenija

Slovenija

Anomalija vode

Zanimivosti-anomalija-vode-ledena-zemljaSte vedeli, da je življenje na Zemlji mogoče le zahvaljujoč eni anomaliji, odstopanju, odklonu od splošnega pravila ali zakona. To je anomalija vode, anomalija, ki je zaobsega celoten planet in je prisotna povsod, kjer je voda.

Za kaj gre?

Po splošnem zakonu se z zniževanjem temperature telesa veča njegova gostota. To velja tudi za vodo. Če temperaturo vode zmanjšujemo, njena gostota raste. A to velja le do določene meje:

+4 °C . Anomalija je v tem, da se v intervalu med +4 °C in 0 °C gostota vode, namesto da bi se povečevala, zmanjšuje. Pod 0 °C se voda spremeni v led, ki ima prav tako manjšo gostoto od vode. Moramo še vedeti, da telesa z manjšo gostoto od vode plavajo na njeni površini, tista z večjo pa potonejo na dno.

Če ne bi bilo anomalije vode, bi ob njenem ohlajevanju prišlo do tega, da bi najbolj mrzla oziroma najbolj gosta voda potonila na dno. Reke in jezera bi tako začele ledeneti od dna navzgor, ribe bi se dvigovale iznad ledu in na koncu bi jih lahko lovili z golimi rokami po površini. Postopoma bi prišlo do popolne zaledenitve in življenje v njih bi bilo uničeno. To bi se sčasoma zgodilo tudi z oceani, saj se led na njihovem dnu ne bi mogel več stopiti, ker do njega ne bi prišlo dovolj toplote. Na koncu bi zaledenel ves planet. Ledeni planet bi odbijal veliko več sončne energije in bi tako ostal pod ledom. Življenje bi ugasnilo oziroma se nikoli ne bi niti pojavilo v obliki, kot jo poznamo sedaj. Zato lahko na koncu samo rečemo:

ŽIVELA ANOMALIJA!