Slovenija

Slovenija

Slovenija

Lepotica iz pradavnine

Lepotica iz pradavnine

La-Dame-de-BrassempouyPrvi človeški obraz

Na jugozahodu Francije v vasi Landes so konec 19. stoletja odkrili prvi znani ženski obraz, prežet z arhetipsko lepoto, čigar starost so ocenili na 25 tisoč let. Pripadal je skrivnostni ”La Dame de Brassempouy”.

Ta obraz pred nas postavlja izziv, da se ponovno vprašamo o našem pogledu na estetski čut sodobnikov te lepotice.

Eden najlepših predzgodovinskih umetniških dosežkov

Glava, znana pod imenom ”La Dame de Brassempouy” oziroma “la Dame à la capuche” (”Dama iz Brassempouyja” oziroma ”Dama s kapuco”), je velika približno 3,5 centimetrov in je izdelana iz mamutove kosti. Njena izdelava je zelo pretanjena in reliefna upodobitev obrvnih lokov, globoko ležečih oči, nosu in brade izjemna. Na glavi lahko opazimo črte, ki se prepletajo med seboj in dajejo vtis, kot da gre za kapuco. Vendar je bolj verjetno, da črte ponazarjajo nazaj počesane lase.

V primerjavi z upodobitvami žensk iz tega obdobja ima samo ”Dame de Brassempouy” popolnoma upodobljen obraz, ki izraža neverjetno očarljivost in milino, kar ga uvršča med najlepše prazgodovinske umetniške dosežke. Pozorno opazovanje tega obraza nas ne pusti ravnodušne in v nas zbudi vprašanja o našem lastnem izvoru in prebujenju občutka za lepoto.

Arheologi so doslej odkrili samo nekaj obrazov, starejših od 15 tisoč let. Obraz ”Dame de Brassempouy” ne velja le za najstarejšega, temveč tudi za najlepšega. Umetnik, ki je pred več kot 25 tisoč leti v ta obraz vdahnil življenje, ni vedel, da bo prihodnjim generacijam dokazal, da lepota in pretanjenost ne pripadata samo t.i. ”civiliziranemu” človeku, temveč predstavljata arhetip v Platonovem smislu, ki ni izključna last nobenega obdobja, nobenega človeka, kajti arhetip lahko izraža samo človek, ki je notranje prebujen.