Mala šola filozofije

Na strani Mala šola filozofije se lahko seznanite s temeljnimi filozofskimi idejami, o katerih govorimo tudi na naših predavanjih.

Nujnostmoralnegazivljenja1

Nujnost moralnega življenja

Ljudje bolj kot kruh potrebujejo jasne, pravične in plemenite odnose. Če bi v državi vladal moralni red, bi bila materialna blaginja njegova neizogibna posledica.

BERI →
izgradnjalastneidentitete3

Izgradnja lastne identitete

Če bomo opazovali povezanost narave, bomo uvideli, da vsi prispevamo k celoti…tako kot se noga telesa obnaša kot noga in ne kot roka ali uho, moramo tudi mi najti svojo identiteto in jo na svojem mestu v družbi udejanjiti.

BERI →
featuredimage

Kako doseči stabilnost in notranji red

Da, časi so težki. Vendar ne zaradi ekonomske krize, nestabilne politične situacije ali pa pomanjkanja
materialnih dobrin.

BERI →
Odnosdosmrti4

Filozofija in odnos do smrti

Ni odraslega človeka, niti moškega niti ženske, ki še ni bolj ali manj poglobljeno razmišljal o tem, ali obstaja nesmrtna …

BERI →
podrocjevprasanj

Področje vprašanj, področje odgovorov

Človek ne postane filozof, ko se v njem prvič pojavijo temeljna življenjska vprašanja, temveč šele takrat, ko začne iskati odgovore.

BERI →
Nova Akropola - vrednote-0-1

Človeške vrednote – 2.del

Nad fizičnimi, vitalnimi, čustvenimi in intelektualnimi vrednotami, so še moralne, duhovne in metafizične.

BERI →
Nova Akropola - vrednote-3-1

Človeške vrednote

V sebi lahko odkrijemo in razvijemo vrsto latentnih vrednot, ki niso odvisne od časa, religije, naroda ali rase.

BERI →
Nova Akropola - 03-pogum-1

O vrlini

Vsi si želimo biti srečni. Vse nas mučijo ista vprašanja – ali je sreča sploh mogoča, če je, kako jo doseči, ali je dostopna vsem ali samo izbrancem usode?

BERI →
Nova Akropola - otrok-sprasuje-zakaj-1

Potreba po filozofiji

Vsak otrok in vsak odrasel človek, ki se sprašuje in išče odgovore, je naravni filozof. Globoko v njegovem srcu je skrito božansko seme ljubezni do resnice in modrosti.

BERI →
Nova Akropola - 2del

Človek kot telesno, duševno in duhovno bitje 2. del

Individua je tisti del človeka, ki se je sposoben zavedati sebe, ki nosi zavest o svojem lastnem obstoju. Telo in psiha sta tako samo nosilca zavesti. Sta kot kočija, v katero so vpreženi konji, individua pa je kot kočijaž. Ko minejo vse nevihte življenja in se telo vrne k svojemu izvoru, ostane samo tisto neumrljivo, naš nesmrtni Jaz.

BERI →
Nova Akropola - 1del

Človek kot telesno, duševno in duhovno bitje 1. del

V skladu s klasičnimi filozofskimi učenji je persona pri človeku vse tisto, kar se spreminja, kar ni večno. Je umrljiva in jo naš pravi Jaz nosi, vse dokler obstajamo na tem svetu. Pogojena je s časom, z vzgojo, družbo in z družino, v kateri smo se rodili. Persona je tisti del človeka, po katerem se medsebojno razlikujemo, je to, kar je pri vsakem bitju drugačno.

BERI →