Slovenija

Slovenija

Slovenija

Kamnita struktura pri Okinawi

Yonaguni_01aZ dna morja poleg japonskega otočka Yonaguni jugozahodno od Okinawe se vzdiguje skrivnostna kamnita struktura iz enega kosa kamna peščenjaka. Njena oblika je nesimetrična, njene dimenzije pa znašajo 20 x 20 metrov. Visoka je 20 metrov, vrh pa se nahaja le 5 metrov pod površino morja. Arheologe so nanjo opozorili lokalni rekreativni potapljači. Sprva so mislili, da gre za naravno tvorbo, nastalo z morsko erozijo, vendar so znanstvene raziskave, ki jih je izvedel dr. Masaki Kimura, geolog z univerze v Ryukyu v Okinawi, pokazale, da gre verjetno za delo človeških rok. Kimura pravi: “Če bi šlo za delo narave, bi morali biti okrog prisotni ostanki erozije. Vendar o njih ni nobenega sledu. Ravno nasprotno, zdi se, da okrog te strukture vodi pot, ki bi jo lahko naredil le človek.”

Bostonski geolog Robert Schoch je, potem ko se je nekajkrat potapljal okrog te nenavadne strukture, izjavil: “Struktura ima veliko stebrov, ki so vklesani v steno in visoki en meter. Nemogoče je, da bi bilo to posledica vodne erozije, in še manj, da bi šlo za grmadenje sten, ki bi pri lomljenju ustvarile tako razvitvo, linearno in popolno strukturo.” Poleg tega pa so raziskovalci nedaleč od tega nahajališča našli še nekaj manjših struktur z dimenzijami 10 x 2 metra.

Če je ta struktura delo človeških rok, potem predstavlja pravo uganko, saj bi morala nastati pred najmanj deset tisoč leti, ko je ta del kopnega potonil v morje.

Kimura še dodaja: “Še zmeraj ne vemo, kdo je zgradil to veliko strukturo in zakaj. Lahko bi šlo za svetišče, posvečeno nekemu starodavnemu božanstvu. V tem primeru bi bila dokaz za obstoj neke neznane, izginule civilizacije. Ne poznamo ljudstva, ki bi bilo pred deset tisoč leti sposobno ustvariti takšen spomenik.”