Slovenija

Slovenija

Slovenija

Prvaki hitrosti

prvakihitrostiHitrost živali je zelo težko določiti. Te namreč ne letijo, tečejo ali plavajo v ravni črti, nekatere pa so celo tako majhne, da so pri velikih hitrostih komajda vidne, tako da smo priča vedno novim svetovnim rekordom.

Najhitrejša žival na svetu je sivi sokol, ki lahko ”drvi” s hitrostjo 240 km/h, iglorepi hudournik lahko med visokim, ženitvenim letom doseže 170 km/h, medtem ko nekatere druge ptice prav tako lahko dosežejo presenetljive hitrosti. Lepe burnice naj bi tako lahko letele s hitrostjo 150 km/h.
Gepard je s hitrostjo 100 km/h verjetno najhitrejši kopenski sesalec. V 3 sekundah lahko doseže 72 km/h, vendar se hitro upeha, saj ni dovolj zdržljiv. Z močnimi mišicami in brez odvečnih kilogramov proizvede veliko toplote. Po 200-metrskem drvenju se lahko njegova temperatura povzpne na 41 °C, kar lahko poškoduje možgane, če traja dlje od ene ali dveh minut. Gazele, ki jih lovi, lahko dosežejo hitrost 80 km/h, vendar te lahko tečejo tudi dlje, ne da bi se pri tem »pregrele«.

Severnoameriška antilopska koza lahko pobegne vsakemu grabežljivcu, saj lahko vsaj nekaj kilometrov teče s hitrostjo 72 km/h.

V Angliji je policijski radar zabeležil preplašenega samca rdečega jelena, ki je tekel s hitrostjo 68 km/h po ulicah Staybridga v Cheshirju

V morju je prvak pacifiška pahljačasta mečarica, ki na kratkih razdaljah doseže hitrost 110 km/h, vendar tudi tuna s 104 km/h ne zaostaja veliko za njo. Najhitrejša riba na večje razdalje je iglan, ki lahko plava s hitrostjo 64–80 km/h.

Avstralski vretenčar Austrophlebia costali je aktivni prvak v hitrosti med žuželkami z največjo hitrostjo 98 km/h, vendar pa naj bi jih lahko prehiteli samci obadov Hybomitra hinei wrighti, katerih hitrost lahko doseže tudi 145 km/h – predvsem takrat, ko se poganjajo za samicami …