Slovenija

Slovenija

Slovenija

Najstarejše bitje na svetu

najstarejsezivobitje2

Pri raziskovanju starosti dreves v ekstremnih pogojih je Edmund Schulman v dolini Sun Valley v ameriški zvezni državi Idaho odkril bor, star 1700 let. Kmalu zatem je v gorovju White Mountains naletel na skupino borov, starih med tri in štiri tisoč let. Nekaj let pozneje je odkril bor, imenovan ”Metuzalem”, ki pripada vrsti Pinus aristata.

Pregled letnic je razkril presenetljivo starost – 4723 let. To drevo, ki je preživelo vso zgodovino od starega veka, je najstarejše znano živo bitje na Zemlji.

Toda nedavno je bilo v nemškem časopisu Bild der Wissenschaft objavljeno še bolj senzacionalno odkritje. Znanstvenika Susanne Gatti in Thomas Brey z Inštituta za polarne raziskave in proučevanje morja Alfred Wegener trdita, da je še starejša neka ogromna morska spužva. To spužvo vrste Scolymastra joubioni je pred dvajsetimi leti na Antarktiki odkril ameriški znanstvenik Paul Dayton. Po dvajsetletnih meritvah je prišel do ugotovitve, da komaj opazno raste, z meritvami porabe kisika pa so nemški znanstveniki njeno starost ocenili na deset tisoč let.