Slovenija

Slovenija

Slovenija

Piramide na Kitajskem?

Zanimivosti-Velika-Bela-piramidaČeprav piramide ponavadi povezujemo z Egiptom, medtem ko pri omembi Kitajske takoj pomislimo na Kitajski zid, ima tudi slednja piramide! In to celo več kot sto starodavnih piramid in gomil, ki se nahajajo v okolici mesta Hsian na osrednjem Kitajskem in katere večinoma uporabljali kot grobnice.

Na enem od teh gričev, kakšnih 40 km vzhodno od Hsiana, je v 70. letih preteklega stoletja nekaj kmetov ob kopanju vodnjaka izkopalo vojaka iz terakote. Pozneje so arheologi z izkopavanji odkrili ogromen mavzolej prvega kitajskega cesarja Qin Shi Huangdi z osem tisoč vojaki, vojskovodjami, poveljniki in konji iz terakote v naravni velikosti.

Najbolj znana zgodba, ki je povezana z obstojem piramid na Kitajskem, je zgodba o ”Veliki beli piramidi”. Fotografijo te piramide v gorovju Quinling so iz zraka posneli Američani proti koncu II. svetovne vojne, toda preden je bila objavljena, je bila celih 45 let nedotaknjena in spravljena v vojaškem arhivu. Sodeč po analizah fotografije bi bila ta piramida, če zares obstaja, z višino 300 m in osnovnico 485 m največja zgradba na svetu.

V zvezi s to piramido je v 90. letih prejšnjega stoletje dvignil prah nemški turistični vodič Hartwig Hausdorf, ki je svoje fotografije in opazovanja zapisal v knjigi Die Weiße Pyramide (Bela piramida). Ta knjiga je bila leta 1998 objavljena v angleškem jeziku z naslovom Kitajski Roswell: NLP srečanja na daljnem Vzhodu od starodavnih časov do danes. V njej avtor zastopa tezo, da kitajske oblasti prikrivajo obstoj piramide. Piramide v okolici Hsiana je danes sicer že možno obiskati, ker niso več na ”prepovedanem območju”, toda Bela piramida še naprej ostaja neidentificirana. Nekateri domnevajo, da gre morda za mavzolej Maoling, grobnico cesarja Wuja iz dinastije Han (2. stol. pr. n. š.), ki je približno 40 km oddaljena od Hsiana.

Med ostalimi kitajskimi piramidami velja omeniti Zangkunchong (”Generalovo grobnico”), kamnito stopničasto piramido v Zibanu z dimenzijami 31,58 x 31,58 m in višino 12,4 m. Na prvo ”stopnico” je naslonjenih dvanajst velikih kamnitih plošč, med katerimi ima največja dolžino 4,5 m in širino 2,7 m. Okrog piramide so nekoč bili razporejeni štirje kamni, ”čuvaji grobnice”, ki so bili po obliki zelo podobni dolmenom, toda do današnjih dni se je ohranil le eden. V notranjosti piramide se nahaja soba s sarkofagi.

Na arheološkem najdišču v mestu Chia Ho Slih (Jiaohe) na severovzhodu Kitajske, kjer potekajo izkopavanja že od 50. let preteklega stoletja, je bila nedavno odkrita skupina starodavnih grobnic, narejenih iz zemlje in kamna, v obliki piramid s stranicami 50 x 30 m, njihovo starost pa ocenjujejo na tri tisoč let.

Piramidalne zgradbe lahko najdemo skoraj povsod na Kitajskem, toda njihova koncentracija je največja ravno okrog Hsiana. To dejstvo niti ni tako presenetljivo, saj je Hsian danes glavno mesto province Shaanxi in eno od desetih največjih kitajskih mest, ki je bilo skozi svojo dolgo zgodovino sedež celo trinajstih dinastij, vključno z Zhou, Quin, Han in Tang, in se nekoč imenovalo Chang’an (”Večni mir”).

Glede na to, da je bilo to območje še nedavno prepovedano za obiskovalce, kitajske piramide še vedno predstavljajo veliko uganko.