Slovenija

Slovenija

Slovenija

Jelena Sikirić: Življenjska izbira

Knjiga Življenjska izbira je izbor psihološko − filozofskih člankov psihologinje in vodje Nove Akropole v Rusiji, Jelene Sikirić.

“Zdi se, da usoda vsakokrat na koncu ene etape in na začetku nove želi, da znova določimo, kaj je za nas v življenju pomembno, kaj je za nas najsvetejše. S svojimi izvirnimi preverjanji in preizkušnjami v trenutkih izbire jasno pokaže, da ne zadostuje le namera, temveč se je treba vedno znova boriti za to, kar imamo radi in v kar verjamemo.”

“Ne obstajajo različne izbire. V življenju dejansko obstaja samo ena velika, edina in celovita izbira. Ljubljeno delo, ljubljena oseba, družina, pravi prijatelji, pogled na svet in zanimanja – to niso različne poti, ki bi si med sabo nasprotovale. Vse te poti so samo del ene in iste Poti, ki so jih nekoč imenovali smoter življenja.”

Format: 130 x 205 mm
Št. strani: 159
Vezava: trda

Cena: 12 €

Iz knjige Življenjska izbira:

Skrivni ciklusi človekovega življenja

Naše življenje je dolga cesta. Ko smo mladi, se zdi neskončna, in občutek imamo, da je še vse pred nami, da imamo na voljo veliko časa – tako veliko, da niti ne vemo, kako ga izkoristiti in s čim ga izpolniti. Ko pa se življenje približuje zatonu, ko smo že večino ceste prepotovali, se oziramo nazaj in vidimo, da so leta preletela, kot bi mignil z očesom. Spoznamo, da časa v resnici niti ni bilo tako veliko in da ga je preostalo le še malo.
 

Dolgo cesto življenja gradi človek sam po vzorcih, ki jih določata narava in usoda. V skladu s temi vzorci poti obstajajo obdobja delovanja in mirovanja, neštete možnosti, naloge in preizkušnje v vsaki fazi, predvsem zato, da bi se tisti, ki potuje, izpopolnjeval in razvijal. Koliko človek vse to izkoristi in kakšen je končni izid poti, je odvisno od njegovih moči in težnje po razumevanju tega, zakaj in v imenu česa jo gradi. To je filozofski vidik teme, ki se ji bomo posvetili v nadaljevanju.

Ciklusi življenjskih obdobij

Življenjsko obdobje je eno od obdobij, faz ali ciklusov v razvoju človeka. Na začetku vsake faze organizem doživlja fiziološke spremembe, toda to je le vidni del ledene gore. Veliko bolj zanimivo je hkratno psihično in mentalno dogajanje ter njegov vpliv na način človekovega življenja. S filozofskega vidika je ključno še eno vprašanje – kaj se v vsakem ciklusu dogaja s človekovim duhovnim razvojem in kako to vpliva na njegovo usodo in življenjsko vlogo.

Razumevanje življenjskega obdobja je lahko zelo konkretno, vendar obenem tudi zelo relativno. Človek mu daje smisel glede na to, kar se mu zdi v življenju pomembno.

Beri dalje …