Slovenija

Slovenija

Slovenija

Mumije na vrhu Himalaje

Mumije na vrhu Himalaje

Nepalske gore privabljajo številne turiste, ki se želijo naužiti lepote dolin Annapurne. Tam je ena številnih votlin, vklesanih v skalo, njena posebnost pa je, da skriva čudovito nekropolo, staro več kot dva tisoč let.

Skupina raziskovalcev, ki je odkrila pokopališko dvorano na približno 3600 metrih nadmorske višine v himalajskih gorah, je v dogovoru z Oddelkom za arheologijo v Katmanduju o razkritju molčala, kar je trajalo skoraj deset let.

mumija obdZahvaljujoč suhemu podnebju so se najdeni ostanki, med katerimi lahko zasledimo lesene mrliške postelje z velikimi izklesanimi geometrijskimi motivi, na katerih so se sledovi poslikav črne in rdeče barve, presenetljivo dobro ohranili. V njihovi notranjosti so raziskovalci lahko prešteli trideset mumij. Njihove okončine so pokrčene in povezane z ovoji iz bambusa ali bombaža, nekatere imajo okrog vratu ogrlice iz školjk ali biserov, druge pa nosijo bronaste zapestnice. Arheologi so našli tudi ostanke blaga in oblačil, lok, flavto iz bambusa, posode in ostanke žitaric.

Arheologija na področju Himalaje je trenutno še v povojih, toda najdene mumije pričajo o tamkajšnji dolgoletni človekovi prisotnosti kljub ostrim klimatskim pogojem. Nahajališče še vedno ni razkrilo vseh svojih skrivnosti, tako da prihodnje raziskovalne ekipe čaka še veliko dela.