Slovenija

Slovenija

Slovenija

Odkrili sončni sistem, podoben našemu

Odkrili sončni sistem, podoben našemu

 

Astronomi z Univerze v Ženevi so odkrili velik sončni sistem, oddaljen 127 svetlobnih let od našega osončja. Sistem leži v ozvezdju Hydrus (slo. Mala vodna kača). Sestavljajo ga zvezda, ki so jo poimenovali HD 10180, in vsaj še 5 planetov, ki krožijo okoli nje – podobno kot planeti okoli našega Sonca.

soncnisistem1

Največji doslej

Po navedbah dr. Christopha Lovisa, ki je vodil raziskavo, smo odkrili sončni sistem z največ najdenimi planeti doslej – seveda poleg našega sončnega sistema. Doslej so astronomi odkrili 15 sistemov z vsaj tremi planeti. “To pomembno odkritje podkrepljuje dejstvo, da vstopamo v novo dobo raziskovanja planetov zunaj našega sončnega sistema. Sedaj bomo namreč preučevali kompleksne planetarne sisteme in ne več samo posameznih planetov.”

Podoben našemu sistemu

Planeti s svojimi razdaljami od matične zvezde tvorijo urejen vzorec, podoben vzorcu v našem sončnem sistemu. Toda o možnostih za obstoj življenja je še prezgodaj govoriti. Astronome je med drugim presenetilo tudi dejstvo, da so orbite vseh planetov skoraj povsem okrogle.

soncnisistem2Proučevanje

Astronomi so zvezdo HD 10180 proučevali šest let, pri čemer so uporabljali spektrograf HARPS1 3,6-metrskega teleskopa ESO v čilskem observatoriju La Silla.

Iz 190 posameznih meritev so lahko razpoznali majhna nihanja v gibanju zvezde, ki so jih povzročili gravitacijski vleki njenih planetov.

Pet najmočnejših signalov je ustrezalo planetom z maso Neptuna, kar predstavlja 13 do 25-kratno maso Zemlje.

Ti planeti z obhodnim časom med šest in 600 dni so od svoje matične zvezde oddaljeni za 0,06 do 1,4-kratno razdaljo med Zemljo in Soncem.

Še dva druga planeta?

“Obstaja tudi velika možnost, da sta v sistemu prisotna še dva planeta. Eden bi moral biti podoben Saturnu (z vsaj 65-kratno maso Zemlje), ki matično zvezdo obkroži v 2200 dneh. Drugi pa bi moral biti zunajosončni planet z najmanjšo maso doslej , tj. 1,4-kratna masa Zemlje,” je še dodal dr. Lovis.
_______________________

1HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) – spektrometer, namenjen iskanju planetov zunaj našega sončnega sistema z natančnim merjenjem radialnega gibanja