Slovenija

Slovenija

Slovenija

Knjižnice v pesku razkrivajo afriško akademsko preteklost

Knjižnice v pesku razkrivajo afriško akademsko preteklost

Leta 2000 se je začel projekt Timbuktu Manuscripts Project. Namen projekta je katalogizacija in obnova rokopisov, vanj pa so poleg malijske vlade vključene tudi različne nevladne organizacije.

knjiznicevpesku2Najdenih približno 700.000 rokopisov

Skozi stoletja se je v Timbuktuju nabralo stotine tisoče rokopisov – nekateri so bili napisani v samem mestu, drugi pa so bili uvoženi, saj je v mestu potekalo živahno trgovanje s knjigami.

Knjige so bile skrite pred maroškimi zavojevalci, evropskimi raziskovalci in francoskimi kolonisti v kleteh malijskih družin, mošejah, votlinah, številne pa so bile zakopane tudi v puščavskem pesku. Lokalni zgodovinarji menijo, da so številne knjige še skrite pod peskom.

“Mislimo, da bi tu moralo biti zakopanih več kot milijon tekstov,” je dejal Ali Ould Sidi, vladni uradnik za upravljanje mestne kulturne dediščine pod Unescovo zaščito.

Vsebina rokopisov

knjiznicevpesku1Rokopisi, zapisani v kaligrafski pisavi, zajemajo matematiko, astronomijo, opise družbenega in poslovnega življenja v Timbuktuju itn.

“Ti rokopisi pokrivajo vsa področja človeškega znanja – pravo, znanosti, medicino,” je dejal Galla Dicko, direktor inštituta Ahmed Baba, v katerem je shranjenih 25.000 rokopisov.

Vročina, prah in termiti

Za ohranitev kulturne dediščine mesta Timbuktu so vloženi številni napori, vendar pa zaradi revščine rokopise tudi prodajajo, preglavice prav tako dela podnebje, ne počivajo pa niti insekti in tatovi.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da bodo najdeni rokopisi zahod prepričali, da ima Afrika vsaj tako staro dokumentirano intelektualno zgodovino kot Evropa. Nekateri to odkritje celo primerjajo z zvitki z Mrtvega morja.