Slovenija

Slovenija

Slovenija

Ali je Krištof Kolumb res prvi odkril Ameriko?

Ali je Krištof Kolumb res prvi odkril Ameriko?

fleet594Stoletja je bil ves poznani svet omejen le na Evropo, Azijo in Afriko, toda kdo je zares odkril Ameriko, poznano tudi pod imenom “Novi svet”?

Učili so nas, da je to leta 1492 uspelo Krištofu Kolumbu. Vendar pa islandska Saga o Eriku Rdečem omenja vikinškega pomorščaka Leifa Erikssona, ki je okoli leta 1000 iz Grenlandije odpotoval daleč na zahod. Napotil se je proti deželi, ki jo je nekaj let pred tem v daljavi zagledal norveški raziskovalec Bjarni Herjolisson, vendar ni stopil na njena tla. Leif se je po izročilu izkrcal v deželi, bogati s pašniki, njegova vikinška posadka pa je opazila tudi vinske trte. Deželo so poimenovali Vinlandija. Na tem področju se je sicer naselilo nekaj vikinških družin, vendar pa so te morale zaradi spopadov s staroselci po nekaj letih deželo zapustiti.

kolumb2Ta saga je dobila svojo potrditev leta 1957, ko je na razstavo, ki jo je priredila univerza Yale, po spletu okoliščin prišla karta starega sveta iz XIII. stoletja, na kateri je prikazana tudi Vinlandija. Na karti je zahodno od Grenlandije prikazan otok, označen kot Vinlandija, ki ustreza delu ameriškega kontinenta.

Karta, katere poreklo je zaenkrat še neznano, je v znanstvenih krogih vzbudila veliko zanimanje, vendar tudi številne dvome. Avtentičnost karte je bila vprašljiva že na prvi pogled, saj je Grenlandija na njej prikazana kot otok.

Pri raziskovanju karte so sodelovali vodilni strokovnjaki, leta 1966 pa je bila v ta namen prirejena tudi mednarodna konferenca. Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da pergament, na katerem je narisana karta, izvira iz XV. stoletja in ne iz XIII, tako da je lahko kvečjemu kasnejša kopija prvotne karte. Dodaten sum v pristnost karte se je pojavil tudi zaradi spoznanja, da črnilo, s katerim je narisana karta, vsebuje sestavino, ki je v uporabi šele od leta 1920.

Toda ne glede na avtentičnost karte se vendarle zastavlja vprašanje, kdo je prvi odkril Ameriko, ostanki vikinških hiš v zalivu L’Anse aux Meadows na Novi Fundlandiji pa so neizpodbiten dokaz, da so bili Evropejci prisotni v Ameriki že stoletja pred Kolumbom.

kolumb3