Slovenija

Slovenija

Slovenija

Terakotni vojaki vsak s svojim obrazom

Terakotni vojaki vsak s svojim obrazom

Vojaki iz terakote so nedvomno eno od arheoloških odkritij, ki je preseglo vsa pričakovanja.
V 70. letih preteklega stoletja so kmetje v kitajski pokrajini Shensi kopali vodnjak in pri tem naleteli na kip terakotnega vojaka. Vendar pa še zdaleč niso slutili, da so s tem odprli vrata v arheološki zaklad neprecenljive vrednosti. Kasneje se je izkazalo, da je najdeni vojak le eden od približno 8.000 terakotnih vojakov, ki so bili v polni bojni opremi pokopani v grobnico cesarja Cin Si Hvanga, da bi ga spremljali in varovali tudi po smrti.

teratokotniki1Cin Si Hvang (259–210 pr. n. št.) je bil prvi kitajski cesar, ki je poenotil Kitajsko, vendar je na žalost slovel tudi kot tiran. V skladu z verovanjem, da je smrt samo nadaljevanje življenja, je že s trinajstimi leti, takoj ko je sedel na prestol, odredil gradnjo svojega posmrtnega bivališča.

Obiskovalec grobnice lahko opazi, da so vsi kipi zelo elegantno in realistično izdelani, zanemarljiva pa ni niti njihova velikost med 1,75 in 1,97 m. Dodatno živost pričara tudi izdelava bojne opreme, ki bi bila uporabna še danes, saj je narejena iz odličnega materiala.

Ne glede na neverjetno tehnično izpopolnjenost in estetsko dovršenost pa je še posebej presunljivo to, da ima vsak vojak svoj obraz, ki je kot ogledalo njegovega značaja – tako imajo eni ogenj v očeh, drugim se na obrazu izrisuje nasmeh, iz tretjih se zrcali resnobnost, vsi pa izražajo ponos, pogum in dostojanstvo. Predpostavljajo, da so kipi narejeni po kalupih, tako da so jim naknadno ročno vtisnili značilne poteze in izraz na obrazu. Arheologi sklepajo, da so se umetniki pri izdelavi terakotnih vojakov ravnali po živih cesarjevih vojakih. Lasje so prav tako zelo slikovito oblikovani in vsak vojak se ponaša z drugačno pričesko. Zdi se, kot da bodo vsak trenutek oživeli in krenili v boj …

Ti dovršeni in izraziti obrazi omogočajo, da opazovalec premaga prostorske in časovne razdalje. Pomagajo mu začutiti, da so bili vojaki, po katerih so bili narejeni kipi, ne glede na tisočletja, ki so pretekla, nekoč živi ljudje …

In naj se ne prestraši, če se nenadoma zaiskrijo oči ali zažvenketa orožje …