Slovenija

Slovenija

Slovenija

Solidarne mravlje

Solidarne mravlje

Mravlje imajo veliko sposobnost za skupinsko delo in reševanje težav, s katerimi se srečujejo. Ameriški znanstveniki so odkrili poseben način, ki ga uporabljajo med prečkanjem vdolbinastih površin. Pri tem načinu za prekrivanje vdolbin uporabljajo svoje telo in tako olajšajo prehod tovarišicam.

mravljeMravlje poleg tega določijo, katera se najbolj prilega vdolbini, ki jo želijo prekriti. Tak način olajša skupinsko delo in tem malim žuželkam pomaga pri izpolnitvi cilja. Izsledki opazovanja tovrstnega vedênja pri mravljah so bili objavljeni v reviji Animal Behaviour, potem ko je ekipa iz univerze v Bristolu naredila poskus s skupino mravelj iz panamskih gozdov.

Raziskovalci so mravljam na pot postavili deske z izvrtanimi vdolbinami različnih velikosti. Ugotovili so, da so mravlje dejansko prekrile vdolbine v lesu in poleg tega v nekaj sekundah ugotovile, katera najbolje ustreza velikosti vdolbine.

Mravlje v kolonijah imajo zelo širok razpon velikosti, saj osebki merijo od enega milimetra do enega centimetra, kot navaja dr. Scott Powell, biolog na univerzi v Bristolu in avtor poročila.

Ko mravlje naletijo na vdolbino, ki je ne morejo prečkati, se ji počasi približajo in s svojim telesom poskušajo izmeriti njeno velikost. To naredijo tako, da se v njej zibljejo in jo poskušajo prikriti. Če je vdolbina zanje premajhna, pošljejo po drugo mravljo, da bi ta videla, ali je njena velikost ustreznejša. Vaja se ponavlja, dokler katera mravlja ni tako velika, da se povsem prilega v vdolbino.

Mravlje tako postanejo “živa površina”, kakor jo imenuje dr. Powell, in ostanejo na mestu po več ur, medtem ko tisoče drugih mravelj prečka pot in opravlja svoje delo.

Ob koncu dneva, ko se promet zmanjša, se mravlje, ki so prekrivale vdolbine, vrnejo v svoje mravljišče.

“To odkritje na splošno dokazuje, da lahko preprosto, vendar plemenito vedênje majhnega števila delavk izboljša učinkovitost skupine in prinese velike koristi,” dodaja Scott Powell.

__________________

Vir: ELMUNDO.ES