Slovenija

Slovenija

Slovenija

Sodobna Noetova barka

Sodobna Noetova barka

DSC02169V osrčju Arktike se nahaja nenavadna konstrukcija, med drugim poznana tudi pod imenom ‘Zelena Noetova barka’. Njen namen je ohranitev rastlinske raznolikosti na našem planetu v primeru naravnih ali človeških katastrof. V njej so v najvišjih varnostnih pogojih shranjena semena kar največ možnih rastlinskih vrst na svetu.

Ta svetovna banka rastlinskih semen se nahaja 1000 kilometrov od severnega pola, na gori enega od otokov norveškega otočja Svalbard. Vgradili so jo 120 metrov globoko v gorato pobočje tega otoka, na 130 metrih nadmorske višine, kar jo ščiti pred naraščanjem gladine morja. Pri njeni gradnji so vzeli v zakup vse možne scenarije – od klimatskih sprememb in naravnih katastrof do človeške norosti.

Kapaciteta te sodobne ‘Noetove barke’ je 4,5 milijonov vzorcev semen, tj. dvakrat več, kot je znanih rastlinskih vrst. Vzorci so hermetično zaprti in shranjeni v treh komorah na koncu dolgega tunela na temperaturi –18 °C, ki je idealna za shranjevanje semen tudi za tisoč let. Geografski položaj in podnebne razmere zagotavljajo stabilnost kot tudi primerno temperaturo v primeru odpovedi hladilnega sistema.

Banka je mišljena kot varnostna rezerva, če bi prišlo do uničenja preostalih 1400 bank z rastlinskimi semeni po vsem svetu. Nekaj tovrstnih bank je to že doživelo, na primer v Iraku in Afganistanu zaradi posledic vojne in na Filipinih po pustošenju tajfuna. Ta projekt je nastal na pobudo organizacije Global Crop Diversity Trust, financira pa ga norveška vlada.