Slovenija

Slovenija

Slovenija

Najmočnejše bitje z oklepom iz ”inteligentnih materialov”

Najmočnejše bitje z oklepom iz ”inteligentnih materialov”

skarabejNaziv za ”Mister universe” živalskega sveta bi si lahko prislužil Dynastes hercules, skarabej-nosorog, ki velja za najmočnejše bitje na svetu – nosi lahko namreč kar 850-kratno lastno težo.

Ta skarabej je poseben ne le zaradi svoje moči, temveč tudi zaradi odpornosti svojega oklepa in njegove barve, ki se spremeni z zelene na črno, ko je ozračje bolj vlažno. Marie Rassart, raziskovalec na univerzi v Namurju, pravi: “Struktura hroščevega oklepa bi lahko bila zanimiva na področju izdelovanja “inteligentnih materialov”. Ti materiali bi lahko na primer služili kot merilci vlažnosti v tovarnah predelave prehrambenih izdelkov.”’

Raziskovalci universe iz Namurja v Belgiji so uporabili najsodobnejše optične naprave, s katerimi so proučevali hroščev ovoj ter določili interakcijo med svetlobo in strukturo ovoja. Svetloba interferira s strukturo, zaradi česar se barva oklepa spremeni v zeleno, ko pa voda prodre skozi porozne plasti, to izniči pojav interference, in posledica je črna obarvanost ovoja.

Hrošč, ki pretežno živi v tropskih gozdovih Kolumbije, Venezuele, Peruja, Bolivije in Brazilije, še naprej ostaja skrivnost. Nekateri predpostavljajo, da se barva hroščevega oklepa v vlažnih nočeh spremeni v črno zaradi zaščite. Drugi mislijo, da je ta pojav povezan s toplotno absorpcijo ponoči. Nihče pa ne pozna pravega odgovora.