Slovenija

Slovenija

Slovenija

Pajčevina – popoln material

Pajčevina – popoln material

Vsi pajki izločajo pajčevino, vendar je vsi ne uporabljajo za lov, vsi pa vanjo ovijajo svoja jajčeca. Nekateri pletejo brezoblične mreže, ki spominjajo na pravo zmešnjavo, nekateri pa prave kraljevske konfekcije – pri čemer jih vodi nepojasnljiv instinkt – in med vejami tkejo popolne mnogokotne mreže, v katere lovijo leteče žuželke. Obstajajo celo pajki, ki s pajčevino spletajo podvodna bivališča (več tukaj).

pajk2Popoln material

Pajkova nit je lahko petkrat odpornejša od jeklene niti enake debeline. Pajčevine in podobni materiali, narejeni po njihovem zgledu, se uporabljajo pri izdelavi neprebojnih jopičev. Po navedbah nekaterih raziskovalcev bi bilo mogoče s pajčevino, debelo kot svinčnik, celo zadržati letalo Boeing 747 sredi leta. Pajkova nit se lahko poleg tega raztegne tudi za 30 % svoje dolžine in se pri tem ne strga, takih lastnosti pa nima noben material, ki ga je doslej odkril človek.

Skratka, pajčevina je, kot kaže, eden od najodpornejših znanih materialov. Doslej so poskušali – vendar neuspešno – narediti podobne umetne materiale. Pajčevina je osupljiv primer nečesa, kar je znala ustvariti narava, tehnologija sintetičnih materialov pa še ni uspela posnemati.

Izdelava pajčevine

Pri pajčevinah sta glavni aminokislini glicin in alanin. Pajek ju proizvaja v posebnih žlezah, ki ležijo v sprednjem delu trebuha. Te žleze povezujejo proteine, iz katerih nastane prožna in odporna pajčevina. Ko pajčevini doda lepljivo snov, nastane zelo učinkovita past.

Omenjene žleze v sprednjem delu trebuha, ki proizvajajo pajčevino, se razlikujejo po lastnostih in številu, zato lahko te male živalce proizvajajo različne vrste pajčevine. Lepljiva pajčevina se med izločanjem takoj strdi. Žleze izločajo glavno nit in najtanjše niti, ki jih poznamo, nastanejo z združevanjem različnih preprostejših niti. Pajek lahko z različnimi žlezami izdela celo paleto različnih vrst pajčevine, vsaka med njimi pa je izjemno prožna in trpežna.

Neprekosljiv inženir

Poleg učinkovite strukture in lastnosti pajčevine so osupljive tudi matematične, kemične in inženirske metode, ki jih skupina pajkovcev do potankosti obvlada že od samega rojstva.

Kot vidimo, marljivi pajek tudi pri preprostih pajčevinah, ki jih zavzeto čistimo iz kotov v stanovanju, izkazuje prav nenavadne konstrukcijske talente. Nenavadne zato, ker so njegovi možgani, če jih sploh lahko imenujemo tako, skoraj mikroskopsko majhni. Edina razlaga, ki nam jo ponujajo raziskovalci, je “instinkt”, za katerega pa niso mogli ugotoviti, od kod izhaja.