Slovenija

Slovenija

Slovenija

Dojenčki razločujejo med dobrim in zlim

Dojenčki razločujejo med dobrim in zlim

Pri šestih mesecih lahko dojenčki komajda sedijo, da ne govorimo o prvih opotekajočih se korakih, plazenju ali govorjenju. Toda psihologi so v najnovejših raziskavah ugotovili, da imajo že razvit občutek za moralo ter lahko razločujejo med dobrim in zlim.

Mnogi poskusi izpodbijajo mnenje številnih psihologov in sociologov, da se ljudje rodimo kot “nepopisan list” ter da se morale priučimo od staršev in prek izkušenj.

Profesor Paul Bloom, psiholog z univerze Yale in vodja skupine, ki je več let raziskovala moralo pri dojenčkih, je dejal: “Vse več je dokazov, da imajo ljudje že od samega začetka osnoven čut za moralo. S premišljeno zasnovanimi eksperimenti smo ugotovili, da imajo dojenčki zametke morale, moralne presoje in moralnega čuta že v prvem letu življenja. Zdi se, da je nekakšen čut za dobro in zlo že vrojen.”

Dojencki1

Raziskovalci z univerze Yale so v eni od študij dojenčkom med šestimi meseci in enim letom starosti prikazovali lutkovno predstavo, v kateri je preprosto izdelana barvasta lutka poskušala splezati na vrh. Včasih ji je pri plezanju pomagala druga lutka, včasih pa jo je tretja lutka potegnila dol. Potem ko so si dojenčki večkrat ogledali predstavo, so jim pokazali dobre in hudobne lutke. Jasno so pokazali, da imajo raje dobre lutke, saj so veliko dlje gledali v dobre kot v hudobne.

“Na koncu smo ugotovili, da so šestmesečni in desetmesečni dojenčki pokazali odločno naklonjenost do dobrih lutk v nasprotju s hudobnimi,” je dejal prof. Bloom za New York Times. “To ni bil vprašljiv statistični trend, saj so praktično vsi dojenčki segli po dobri lutki,” je dodal.

Dojencki2

Moralni čut pri dojenčkih sta potrdila še dva poskusa.

V enem so raziskovalci prikazali moralno igro v enem dejanju, v kateri je pes poskušal odpreti škatlo. Psu se je pridružil plišasti medvedek, ki mu je pomagal dvigniti pokrov, drugi medvedek pa je trmoglavo sedel na škatli.

Dojenčkom so prikazali tudi lutkovno igro, v kateri so se mačka in dva zajčka igrali z žogico. Ko je mačka zakotalila žogico proti enemu od zajčkov, jo je ta zakotalil nazaj. Ko pa jo je zakotalila proti drugemu zajčku, jo je pobral in pobegnil.

“V obeh študijah so imeli petmesečni dojenčki raje dobri lik kot slabega, torej tistega, ki je pomagal odpreti škatlo in tistega, ki je vrnil žogico,” je dejal prof. Bloom.

___________

Viri:

http://www.foxnews.com/story/2010/05/10/study-babies-know-difference-between-good-evil/
http://www.delo.si/druzba/zdravje/7-stvari-ki-jih-niste-vedeli-o-malckih.html