Slovenija

Slovenija

Slovenija

Sokotra – otok z drugega planeta

Sokotra – otok z drugega planeta

Socotra1Predstavljajte si, da ste zaprli oči in se v mislih preselili na otok Sokotra v Jemnu. Ko začudeni odprete oči, se vam zazdi, da ste se zbudili na nekem drugem planetu oziroma se preselili v popolnoma drugačno geološko obdobje Zemlje.

Sokotra pripada skupini štirih otokov, ki so se v zadnjih šestih oziroma sedmih milijonih letih geografsko ločili od Afrike. Otok, ki je oddaljen 250 km od Somalije in 340 km od Jemna, leži v Indijskem oceanu. Ime Socotra v sanskrtu pomeni »otok blaženosti«.

Podobno kot na Galapagosu je tudi na tem otoku ogromno redkih vrst flore in favne, od katerih je več kod tretjina endemitov, kar pomeni, da jih ne moremo najti nikjer drugje na Zemlji. Drevesa in rastline na tem otoku so se čudežno ohranili zaradi dolge geološke izolacije. Nekatere vrste so stare več kot dvajset milijonov let.

Klima je pusta, vroča in suha, zato je težko verjeti, kako lahko večina teh nenavadnih rastlin sploh preživi pod tako nemogočim pogoji.

Med najlepše in najbolj posebne vrste spada cinnibaris ali drevo zmajeve krvi, ki je videti kot velika goba. Iz njega pridelujejo smolo za lake, barve in zdravila. V srednjem veku so pripravke uporabljali v različnih ritualih, magiji in alkemiji. Tudi danes pripravke iz njega uporabljajo v zdravstvu.

Socotra2