Slovenija

Slovenija

Slovenija

Sokrat – četrti dialog

Sokrat – četrti dialog

Odvračanje od bahaštva

Preverimo, ali je Sokrat pri svojih poslušalcih spodbujal skrb za vrline tudi s tem, da jih je odvračal od bahaštva. Vedno je govoril, da ni lepše poti do slave, kot je ta, da bi nekdo postal dober v tem, v čemer bi hotel biti znan po tem, da je dober.

Običajno je to razlagal tako:
“Če nekdo ne bi bil dober igralec na piščal, a bi hotel biti znan kot tak, kaj mu je storiti? Mar se ne bi moral zgledovati po drugih dobrih igralcih na piščal izven te umetnosti? Če oni nosijo lepa oblačila in okrog vodijo veliko spremljevalcev, potem bi tudi on moral tako ravnati. Ker njih veliko hvalijo, bi moral tudi sam zbrati mnoge hvalilce. Ampak nikjer se ne sme lotiti igranja na piščal, ker bodo takoj odkrili, da je smešen in da ni samo slab igralec na piščal, temveč tudi bahač. In če na ta način veliko porabi veliko časa in ničesar ne pridobi, poleg tega pa pride na slab glas – mar ni potem njegovo življenje težko, nekoristno in smešno?

Isto je, če bi se hotel pokazati kot dober vojskovodja, a to ni. Razmislimo, kaj bi se mu zgodilo. Če bi se želel pokazati sposobnega za to delo, a nikogar v to ne bi mogel prepričati, mar se ne bi zaradi tega žalostil, če pa bi koga uspel v to prepričati, kaj ga ne bi še hujše stvari zadele? Očitno je, da bi nepoznavalec, postavljen za vojskovodjo, uničil tiste, ki bi jih najmanj hotel, sam pa bi končal klavrno in sramotno.”

Ravno tako, je govoril, je brezkoristno prikazovati se bogatega, pogumnega in močnega, če tak v resnici nisi. Kajti taki niso kos svojim nalogam in ko teh ne zmorejo izvrševati, čeprav se zdi, da bi jih lahko, ne morejo dobiti odpuščanja. In kdor bi denar ali kakšno odločitev od nekoga izvlekel z besedami in ga za to prevaral, ga sicer ne bi označil za majhnega prevaranta, vendar pa je zame največji prevarant tisti, ki ni niti vreden svojega položaja niti zanj sposoben, pa kljub temu ljudstvo skuša prepričati, da je sposoben upravljati državo.

Meni se torej zdi, da je s takimi pogovori odvračal svojo okolico od bahaštva.

Ksenofont (Spomini na Sokrata)