Slovenija

Slovenija

Slovenija

Negativna izpoved

Negativna izpoved

Negativna izpoved je vzeta iz knjige “Izstop duše na svetlobo dneva”, ki je na zahodu poznana kot “Egipčanska knjiga mrtvih”. To je zbirka himen, urokov in navodil, ki so jih Egipčani brali, da bi umrlim olajšali težaven prehod skozi “vmesni svet”, ki vodi vonostranstvo. Za Egipčane je bil naš svet minljiv in le preddverje večne sreče, ki nas lahko čaka po njem. V svet blaženosti Amenti je prišel le tisti, ki je živel po pravilih boginje Maat, boginje pravice in resnice, in je zato lahko izrekel negativno izpoved. Izpovedi ne smemo razumeti le kot besede, ki se jih mora umrli naučiti na pamet, da bi jih lahko izrekel ob prihodu v dvorano boginje Maat, kjer bodo tehtali njegovo srce. Za Egipčane je bil to svojevrsten moralni kodeks, ki je usmerjal njihove misli in delovanje skozi vse življenje. Ves čas so se pripravljali, da bi po končani življenjski poti lahko čistega srca izrekli negativno izpoved. Egipčanska morala, ki je izhajala iz religije, je predstavljala trdne temelje za tako dolgotrajno in napredno civilizacijo. negativnaizpoved1 Govori Ani, pravični pisar, pred bogovi svoje duše:
negativnaizpoved2Jaz nisem storil krivice … Jaz nisem nasilno jemal… Jaz nisem kradel … Jaz nisem ubijal, Jaz nisem goljufal … Jaz nisem žrtev zmanjševal … Jaz nisem Boga okradel … Jaz nisem lagal … Jaz nisem jemal iz hramov … Jaz nisem prizadejal trpljenja … Jaz nisem počel razvratnosti … Jaz nisem bil vzrok joka … Jaz nisem zavajal … Jaz nisem delal prestopkov … Jaz nisem naklepal zvijač … Jaz nisem pustil zanemarjenih njiv … Jaz nisem prisluškoval … Jaz nisem proti nikomur govoril … Jaz nisem bil jezen in besen brez pravega razloga … Jaz nisem osramotil tuje žene … Jaz nisem tuje žene speljal v prešuštvo … Jaz se nisem umazal z grehom … Jaz nisem izzival groze … Jaz nisem besno govoril … Jaz nisem bil gluh za besede pravice in resnice … Jaz nisem nikogar žalostil … Jaz nisem bil predrzen … Jaz nisem začenjal prepira … Jaz nisem nepremišljeno sodil … Jaz nisem preveč govoril … Jaz nisem bil zloben … Jaz nisem kralja preklinjal … Jaz nisem nikdar vode onesnažil … Jaz nisem posmehljivo govoril … Jaz nisem Boga preklinjal … Jaz nisem umrlim jemal daril … Jaz nisem jemal otrokom hrane … Jaz nisem grešil zoper mestnega boga … Jaz nisem zlonamerno ubijal božje živine … Jaz sem čist, jaz sem čist, jaz sem čist, jaz sem čist.
Morda se lahko vprašamo, ali bi tudi mi lahko izrekli te besede, ko bi se ozrli nazaj na naše življenje. Morda bi se bilo zanimivo vprašati, ali smo res toliko naprednejši od človeka, ki je živel pred 3000 leti …