Kako prestati težke čase?

Kdo še v svojemu življenju ni doživel krize in težkih časov? Takrat se sprašujemo “Zakaj prav meni, zakaj zdaj, kaj sem naredil narobe?” Običajno se poskušamo iz nastalega položaja izmuzniti ali pa se mu samo prepustimo in počakamo, da mine. Vse to nam se zdi kruto in nepotrebno. Redko kdaj to vidimo v pozitivni luči.

Govorili bomo o pristopu, ki je diametralno nasproten običajnemu. Temeljno izhodišče je, da se ne učimo, kako se težavam izogniti, temveč kako se pripravimo na soočanje z njimi. Modrost in svobodo lahko pridobimo samo z naporom, kot nas učijo starodavni modreci. Vse kar je v našem življenju vredno, smo drago plačali. Treba je aktivno in pogumno živeti to avanturo življenja.

Če se v naši soseščini sprehaja nevaren lev, se mu ne smemo izogibati, temveč se moramo z njim pogumno soočiti. Za spopad pa se moram inteligentno pripraviti, zbrati pogum, bistro razmišljati; skratka mobilizirati moramo vse svoje miselne, čustvene in fizične energije.

V predavanju bomo govorili iz filozofske in psihološke perspektive o težavah, krizah, bolečini in težkih časih v življenju ter o njihovih negativnih pa tudi pozitivnih vplivih na človeka.

Predavanje med drugim zajema te teme:

  • Zakaj so težki časi in krize potrebni na poti razvoja človeka ali družbe
  • Štirje temeljni napori
  • Kako se soočiti s strahom in neodločnostjo
  • Kako doseči mentalno in čustveno stabilnost
  • Pomembnost vzgoje in celovitega razvoja osebnosti
  • Pomembnost zrelih in stabilnih medsebojnih odnosov