Nova Akropola - nova-akropola-filozofija-kultura-prostovoljstvo

Kako obvladati čas?

kako obvladati cas

Živimo v časih, ko se stvari hitro odvijajo, ko si zunanje in notranje zahteve hitro sledijo ena drugi in v to neusmiljeno kolesje potegnejo tudi nas. Veliko je stvari, ki bi jih želeli izpeljati, pri tem pa skorajda kronično trpimo zaradi pomanjkanja časa. To lahko v nas ustvari čezmerni stres, ki nas še bolj zakrči in onemogoči za razrešitev težave …

V predavanju bomo skušali pokazati na to, kje se skrivajo rezerve časa, na povezavo med časom, energijo in zavestjo, dali pa bomo tudi nekatere usmeritve za to, kako postati gospodarji svojega časa.

A zakaj bi sploh poskušali postati gospodarji svojega časa? Ker nam bo morda pozneje žal, da ga nismo izkoristili. Kajti če nismo izkoristili časa, nismo izkoristili niti življenja – in to spoznanje je lahko precej boleče.

Postati gospodar svojega časa, pomeni postati gospodar samega sebe. Za to pa je treba v sebi prebuditi tiste moči, ki nam omogočijo uspeh − naj si želimo razrešiti konkretno težavo, prebroditi naporno obdobje ali pa splošno postati boljši človek.

Stari Grki so Kronosa, boga časa, dojemali kot zaviralca in obenem kot učitelja.
Pogledali si bomo zakaj!

“Ni prekratko življenje, ki nam je dano, ampak ga mi naredimo takšnega; ne manjka nam niti en njegov košček, temveč z njim lahkomiselno razmetavamo. Medtem kot slab gospodar zapravi tudi veliko in sijajno bogastvo, pa dober gospodar svoje bogastvo povečuje, naj je še tako majhno. Življenje je dovolj dolgo za tistega, ki z njim ravna na pravilen način.”
Lucij Anej Seneka