Labirint, zmaj, samorog

O čem nam govorijo simboli

Razstava-plakat-net

Razstava vas bo popeljala skozi čudovit svet simbolov; spoznavali boste njihov pomen v različnih kulturah po svetu.

Simboli so bili vedno most, ki je povezoval človeka z nekim drugim, neopisljivim, nevidnim svetom. Vendar pa kadar človeštvo izgubi stik s tem svetom, tudi simboli zanj izgubijo pomen.

O čem nam govori znameniti mit o labirintu? Kaj predstavlja Minotaver in kaj Ariadnina nit?

Zakaj se v starodavnih legendah vedno znova junaki borijo z zmaji? Morda imajo te pripovedke kakšno globlje sporočilo, morda ne nagovarjajo le otroške domišljije, temveč skrivajo resnice, koristne človeštvu …

Razstava obsega 37 platen, opisanih pa je več kot 20 simbolov.

Ptica

Razpreti krila

Naša duša vztrepeta, ko se v njej zbudi želja po letu. Povzpeti se proti nebu pomeni tvegati, da bomo izgubili trdna tla pod nogami, pomeni pustiti za seboj nečimrnost in vsakdanje skrbi. Poleteti pomeni iti v neznano, naučiti se gledati nase in na svet od zgoraj, z nove perspektive. Za vzlet potrebujemo močne zamahe kril, zato moramo nujno odstraniti vse dvome in zaupati vase.

Lira

Iskanje harmonije

Lira simbolizira harmonijo med notranjim in zunanjim, med besedami in dejanji, med tem, kar človek nosi v sebi, in tem, kako to živi.

Harmonija temelji na raznolikosti. Uskladiti raznolikosti v samem sebi in z drugimi pomeni igrati glasbo življenja.

Samorog

Čistost duše

Samorog je glasnik drugega, boljšega, pravičnejšega sveta. Predstavlja sposobnost in moč za premagovanje izzivov. Rog kot žarek svetlobe prebada temo. Samoroga lahko vidi samo notranje čista, nesebična oseba, duša, ki deluje iz ljubezni in sočutja v dobrobit drugih.

Zmaj

Vladar notranjega znanja

Zmaji in kače simbolizirajo prvotne “gospodarje Zemlje”, so varuhi zakladov in skrivnega znanja. Bojevati se z zmajem pomeni napovedati vojno lastnim slabostim in omejitvam. Za človeka bitka z zmajem simbolizira preseganje težav, ki nam omogoča, da postanemo vladarji notranjega znanja. Premagati zmaja pomeni pridobiti njegovo moč.