Sakralna arhitektura

Sakralna arhitektura

SakralnaarhitekturaRazumevanje sakralne arhitekture razgrinja tančice največjih globin duhovne ustvarjalnosti človeka. Iz same analize svetišč je namreč moč razbrati, da ne gre za slučajno postavljanje zidakov, temveč je očitno, da so bili graditelji najveličastnejših svetih zgradb dobri poznavalci življenja in so preko svojih stvaritev človeka poskušali povezati s samim seboj in celotnim stvarstvom.

Sakralna arhitektura, kot druge umetnosti, nagovarja človeka z neizrekljivim jezikom – prodornim jezikom simbolov.

Srečali se bomo z arhitekturo, ki je bila nekoč sveta veda in del iniciatske znanosti usklajene s teološkim simbolizmom.

Uvodoma bomo raziskali zlati rez in njegovo pojavnost v naravi – tem najbolj veličastnem templju – delu Prvega Arhitekta. Nato bomo potovali prek stvaritev človeške roke vse od najpreprostejših dolmenov do bolj poznanega Stonehengea. Na koncu bomo vstopili v še kompleksnejši svet egipčanskih templjev in zaključili z gotskimi katedralami kot drugim vrhuncem izražanja sakralne arhitekture na zahodu.

Vabimo vas, da skupaj z nami odkrivate bogato kulturno in duhovno dediščino človeštva.

1. Zlati rez – skrivnostna formula lepote
29. 1. 2021 ob 18:00
2. Sakralna arhitektura Egipta
5. 2. 2021 ob 18:00
3. Katedrala in pot transformacije
12. 2. 2021 ob 18:00

Potek tečaja

Spletni tečaj bo potekal ob treh zaporednih petkih: 29. 1., 5. 2. in 12. 2. 2021, med 18. in 20. uro. Obisk posameznih predavanj zaradi medsebojne povezanosti tematik ni mogoč.

Za sodelovanje na spletnem tečaju potrebujete telefon, tablico ali računalnik ter stabilno internetno povezavo. To pomeni, da lahko tečaj obiskujete od koderkoli, rezervirati si morate le vaš čas, saj posnetki predavanj ne bodo na voljo.

Prijava na tečaj

Zaradi trenutne situacije udeležbo na tečaju ponujamo po ceni 25 EUR za vse udeležence spletnega tečaja.

Povezavo v spletno učilnico bomo poslali vsem tistim, ki bodo do 28. 1. 2021 poravnali udeležbo na tečaju in poslali elektronsko prijavo s potrdilom o plačilu.

 Podatki za plačilo udeležbe na tečaju so:

  • Prejemnik: KULTURNO DRUŠTVO NOVA AKROPOLA, WOLFOVA ULICA 8, 1000 LJUBLJANA
  • TRR: SI56 0201 0005 1188 709
  • Referenca: SI 99
  • Koda namena: OTHR
  • Namen: Spletni tečaj Sakralna arhitektura

Elektronska prijava