Nova Akropola - nova-akropola-filozofija-kultura-prostovoljstvo

Platon in Atlantida

SREDA, 11. 8. 2021, ob 20:00

Kaj je Atlantida? Velik otok nekje v Atlantskem oceanu, na katerem je živela močna, visoko razvita civilizacija. Potonil je v enem samem strašnem dnevu in eni strašni noči.

Tako je pred 2500 leti pisal Platon v svojih delih. V dialogih Timaj in Kritija je naredil precej podroben opis Atlantide, ki naj bi propadla 9500 let pred njegovim časom. Od tistega trenutka dalje je to ena največjih ugank zahodnega sveta.

Po Platonovih besedah so zgodbo o Atlantidi razodeli grškemu modrecu Solonu egipčanski svečeniki, ki naj bi v svojih, le njim dostopnih knjižnicah hranili ogromno znanje o vseh pomembnih dogodkih iz več deset tisočletij dolge človekove preteklosti. Nekaj od tega izročila pa naj bi bilo v simbolni obliki vklesano v stebre različnih templjev dežele ob Nilu.

Morda bomo nekega dne z novimi izkopaninami izvedeli kaj več o skrivnostih te velike potopljene celine. Dokaz o obstoju Atlantide bi zagotovo popolnoma spremenil naše predstave o preteklosti človeštva in bi verjetno morali na novo pisati zgodovinske knjige. Pogled na razvoj človeka bi dobil povsem nove razsežnosti.

Platon je bil izredno resnicoljuben filozof. V svojih knjigah ni pisal o stvareh, ki bi se mu zdele le zanimive, temveč je vsaka od njegovih tem imela tehten razlog, zakaj jo je vključil v svoje dialoge. V iskanju resnice ni bil niti lahkoumen, niti dogmatičen, niti senzacionalističen. Zakaj se ne bi tudi mi zgledovali po njem ter trezne glave in odprtega srca prisluhnili njegovi zgodbi.

Predavanje je brezplačno.
Prijave zbiramo do 10. avgusta, na dan predavanja pa boste prejeli povezavo na vaš elektronski naslov.

Elektronska prijava