Nova Akropola - nova-akropola-filozofija-kultura-prostovoljstvo

Pot obvladovanja uma po tibetanskem budizmu

SREDANova Akropola - Tibet-obvladovanje-uma, 14. 7. 2021, ob 19:00

Buda je naš um imenoval »opičji um«, ki se nikoli ne ustavi in ki nam nenehno dela preglavice. V budizmu celo prepoznavajo neobvladovanje uma za glavni razlog našega trpljenja.

Obvladovanje uma je za človeka nujno, če želimo postati gospodarji samih sebe in svoje usode. Omogoča nam, da odpravimo zmedo, ki nam vsak dan brani, da bi bolj odločno stopili naši viziji prihodnosti naproti.

V tibetanskem izročilu najdemo na prvi pogled lahkoten prikaz človekove poti do samokontrole, za katerega pa se izkaže, da ima izjemen pedagoški učinek. Ponuja nam možnost, da na svoj um pogledamo nekoliko drugače kot smo vajeni, in sicer iz vidika zunanjega opazovalca.

Po tibetanskem učenju je človek pri »krotenju« svojega uma sicer močno udeležen, a tokrat ne iz središča njegovega kaosa, kakor se tega ponavadi loteva človek zahodne civilizacie, temveč ga ločimo od »resničnega sebe«.

Ta »izstop« nam daje možnost, da zadihamo polneje in si pridobimo več moči za boj, ki je nujen na poti do cilja, ki smo si ga zastavili.

Predavanje je brezplačno.
Prijave zbiramo do 13. julija, na dan predavanja pa boste prejeli povezavo na vaš elektronski naslov.

Elektronska prijava