Špartansko učenje o strahu ~ Razvijanje poguma za sodobnega človeka

///Špartansko učenje o strahu ~ Razvijanje poguma za sodobnega človeka

Špartansko učenje o strahu ~ Razvijanje poguma za sodobnega človeka

spartansko-ucenje3

Strah je naraven odziv na nevarnost, toda če ga ne kontroliramo, zapademo v hromečo paniko, v kateri smo na milost in nemilost prepuščeni zunanjim okoliščinam.

Špartanci so svoje mesto v zgodovini zavzeli prav zaradi svoje legendarne neustrašnosti. Njihov edinstveni način življenja je bil posvečen izključno izgradnji “bojevniškega značaja”, pri čemer sta imela spopadanje s strahom in njegovo obvladovanje posebno vlogo.

Prvi korak v boju proti strahu je bilo “delovanje kljub strahu”. Zanje je bil strah pred tem, da bi osramotili prednike, družino, prijatelje in lasten polis močnejši od strahu pred smrtjo. Za najvišjo obliko neustrašnosti so šteli vladanje samemu sebi, kajti le takrat človek izraža najboljše, kar nosi v sebi. Bojevnik tedaj popolnoma obvladuje svoje odzive in nanj okoliščine na bojnem polju ne vplivajo.

Predava: Andrej Praček

 

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”362″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”5″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes”ux_val=”3″]

Tematska predavanja|