S filozofijo lažje skozi krizo

///S filozofijo lažje skozi krizo

S filozofijo lažje skozi krizo

Učenje in zgledi stoikov

Plakat Dan filozofije_netPredavanje ob svetovnem dnevu filozofije

Krize, naj bodo čustvene, finančne ali krize smisla, so del življenja vsakega posameznika. Čeprav si jih ne želimo, se z njimi spopada vsakdo med nami. Da bi si neizbežne notranje in zunanje bitke olajšali, se zatekamo k napotkom številnih psihologov za samopomoč. Na žalost pa ti ne zaležejo vedno. Sami vemo, da kljub vsakovrstni pomoči le stežka prebrodimo težave, in še težje na način, da se te ne bi več vrnile. Če imamo takšne izkušnje, pomeni, da nismo prejeli ali da nismo znali sprejeti prave pomoči.

Ne potrebujemo obližev, ki le tolažijo ali lajšajo naše bolečine … Ne, potrebujemo zdravilo, ki deluje prav pri korenu težave. Tovrstno globinsko zdravilo za “bolezni duše”, kakor jih imenuje rimski državnik Seneka, je filozofija. Potrebujemo pogled v globino človeške duše, v sam smisel in zakone življenja, da bi lahko varno krmarili skozenj.

Svetovni dan filozofije je bil ustanovljen zato, da se poudari pomembnost te vede, ki lahko pomaga k razreševanju večine družbenih in osebnih težav.

V času, ko je tudi sama filozofija postala špekulativna senca nekdanje vede o modrosti, vam želimo približati stoično učenje. To je učenje, podano prek zgledov vplivnih starorimskih filozofov, ki so bili živi primer notranje stabilnosti ne glede na okoliščine, ki so jih doletele, in tudi prek njihovih osebnih zgledov za to, kako izboljšati svet okoli sebe.

Vabimo vas na srečanje s filozofijo kot življenjsko disciplino – enostavno in vsakomur dostopno. Le taka filozofija je lahko koristna in je lahko naš zanesljiv kompas za varno plovbo skozi viharje življenja.

Vstop prost!

Najava dogodkov:

Tematska predavanja|