Slovenija

Slovenija

Slovenija

Stoično učenje za današnji čas

Stoično učenje za današnji čas

Filozofija samodiscipline za vsak dan – po sužnju Epiktetu in cesarju Marku Avreliju

10. in 17. marec 2023 od 18:00 do 20:30 na Wolfovi 8 v Ljubljani

Sklop dveh predavanj temelji na enostavnih in praktičnih nasvetih velikih stoičnih filozofov, predvsem Epikteta in Marka Avrelija. Na tečaju se bomo spoznali z idejami stoikov in predstavili nekaj praktičnih vaj. Tako bomo lahko praktično uporabili njihovo modrost tudi v svojem žilvjenju, saj stoično učenje ni namenjeno le njihovemu času, temveč je izredno koristno tudi za današnjega človeka.

Več o tečaju

Ali veste, kdo so stoiki in kaj pomeni »stoično« prestajati okoliščine?
Stoična filozofska šola, ki se je oblikovala v stari Grčiji in se pozneje zasidrala v Rimu, je trajala skoraj 600 let, njena vidnejša predstavnika pa sta bila suženj Epiktet in cesar Mark Avrelij. Stoiki so z lastnim vzorom pokazali, da ima filozofija zelo praktično vlogo v človekovem življenju. Filozofija je še vedno potrebna in možna tudi danes, prav tako kot je bila v antiki, saj tako kot človek v preteklosti tudi današnji človek išče resnično srečo, smisel lastnega obstoja. Sreča, svoboda, pravica, samoobvladovanje: to so nekatere od idej, ki jih najdemo v jedru stoičnega učenja. Mar ni to ideal, h kateremu težimo tudi danes?

Stoiki pravijo, da je človek, ki se prepušča strastem in afektom, v enem trenutku vesel do neba, v drugem neskončno potrt, zdaj srečen, zdaj nesrečen, odvisno od spremenljivih okoliščin. Zaradi tega v enem trenutku postane beden suženj, v drugem nebrzdan nasilnež … A nikoli ni svoj gospodar, vedno je suženj okoliščin, vedno odvisen od njih. Za krepitev volje in obvladovanje afektov stoiki predlagajo na prvem mestu »hladno analizo«, ki umirja afekt, in ki omogoča, da ga človek ozavesti, temu pa mora slediti moralno delovanje, ki je rezultat notranjega boja s samim seboj. 

Stoični cilj je doseči svobodo izpod jarma vseh nagonskih, nerazumnih impulzov, do katere pa pridemo z razvojem lastne volje in spoznanjem resnice. Njihova filozofija deli življenjske elemente in okoliščine na tiste, ki so odvisne od nas, in na tiste, ki niso odvisne od nas. Razločevanje med prvimi in drugimi je prava, življenjska modrost, filozofija pa je pot, na kateri to modrost postopoma gradimo.

Elektronska prijava

Cena sklopa predavanj je 40 € za vse udeležence. Udeležbo lahko poravnate prek spletnega nakazila ali osebno (z gotovino) v naših prostorih ob začetku tečaja.

 Podatki za plačilo udeležbe na tečaju so:

  • Prejemnik: KULTURNO DRUŠTVO NOVA AKROPOLA, WOLFOVA ULICA 8, 1000 LJUBLJANA
  • TRR: SI56 0201 0005 1188 709
  • Referenca: SI 99
  • Koda namena: OTHR
  • Namen: Stoično učenje za današnji čas