Slovenija

Slovenija

Slovenija

Grška mitologija 1 – ilustriral William Russell Flint

William Rusell Flint - Grška mitologija
Perzej in njegova mati prispeta na Serifos

Perzej in njegova mati prispeta na Serifos

Kralj Akrizij v preročišču izve, da ga bo pokončal sin njegove hčere Danaje. Ob rojstvu hčerinega sina Perzeja ga kralj ne upa umoriti, ker je bil Zevsov sin, ki se mu ni želel zameriti. Zato je ukazal, naj Danajo in njenega sina dajo v lesen zaboj ter ju odplavijo na morje. Morski tokovi so ju mirno ponesli do otoka Seripos. Tam sta naletela na ribiča, ki je Danajo in otroka sprejel kot del svoje družine. Perzej je odrasel v mirnem okolju in postal mornar. Prepotoval je že veliko otokov in služil denar s trgovanjem. Ribič je imel tudi brata Polidekta, ki je bil kralj otoka. Polidekt ni imel tako dobrega srca kot njegov brat. Z Danajo se je želel poročiti, vendar ga ta zaradi krutosti in pohlepa ni marala.

Perzej in Atena

Perzej in Atena

Perzej je med potovanjem poiskal senco pod drevesom in zaspal. V sanjah je do njega prišla visoka ženska s čelado na glavi. V roki je držala sulico, na ramenih pa je imela pripet bakren ščit. Njeno ime je bilo Atena. Ker je poznala misli in srca vseh mož, je Perzeja prosila, naj opravi zanjo eno nalogo. Ubiti mora strašno pošast Meduzo. Ta je bila en od treh sester Grogon. Mnogo herojev je že umrlo v boju z njo. Ateni je drzno obljubil, da bo pokončal Meduzo. Ko se je vrnil domov, je izvedel, da je njegova mati zasužnjena v palači, ker se ni hotela poročiti z njim. Perzej je v hudem besu odšel v palačo. Nihče si ga ni upal ustaviti. Svojo mater je rešil in jo odpeljal v Atenin tempelj, kjer je bila na varnem celo pred Polidektom. Kralj se je želel Perzeja znebiti in ga pregnati z otoka in to mu je tudi uspelo, saj mu je Perzej obljubil, da mu bo prinesel Meduzino glavo.

Perzej odide po Meduzino glavo

Perzej odide po Meduzino glavo

Perzej obupan in zaskrbljen zaradi težkega položaja, v katerem se je znašel, na poti sreča popotnika, ki je bil v resnici Hermes. Ko mu s pripovedovanjem zgodb vlije nazaj voljo in pogum, ga napoti do nimf, ki so mladeniča bogato obdarile. Prejel je čarobno torbo, leteče sandale in čelado, ki ga je naredila popolnoma nevidnega. Atena je Perzeju med letenjem do Gorgon natančno povedala, kako lahko premaga Meduzo. Meduza je imela kače namesto las in kogarkoli je pogledala, je okamnel. Ponoči je priletel nad spečimi sestrami Gorgonami, med katerimi je spala Meduza. Obrnjen je bil stran od njih, saj bi v nasprotnem primeru okamnel. Opazoval jih je v odsevu svojega ščita. Tako se je počasi in neslišno približal Meduzi ter ji odsekal glavo, ki jo je spravil v torbo iz ovčje kože in hitro poletel stran, še preden sta sestri ugotovili, kaj se je zgodilo.

Perzej prispe v Etiopijo

Perzej prispe v Etiopijo

Na poti domov se Perzej več dni neuspešno bori z vetrovi, ki jim niso bili kos niti leteči sandali. Nazadnje se prepusti vodenju vetrov, ker je zaslutil, da Atena želi od njega še nekaj. Pot ga pripelje do obale morja, kjer zagleda prelepo dekle z imenom Andromeda. Bila je privezana na skalovju kot žrtev za vodno pošast, da bi ta prenehala povzročati poplave in potrese v deželi. Očaran nad njeno lepoto in prijaznostjo se odloči, da se z njo oženi. Perzej vzame iz torbe Meduzino glavo in vodno pošast spremeni v kamen. Vsi so slavili junaka, ki je rešil princeso v deželi. Njen oče je bil nad Perzejem navdušen in želel, da ostane. Na kraljevo prošnjo je v kraljestvu ostal eno leto, preden sta z Andromedo odplula v njegovo deželo.

Kentaver uri heroje na Pelionu

Kentaver uri heroje na Pelionu

V kraljestvu Minuan Pelij zavzame prestol svojega polbrata. Ta je s sinom zapustil prestolnico, ker se je bal, da bo Pelij želel sina ubiti zaradi prestolonasledstva. Odšla sta daleč do gore, kjer je živel kentaver Kiron, ki je veljal za najmodrejšega pod nebom. Ta je njegovega sina Jazona kot tudi preostale otroke herojev, med katerimi je bil Herkul, vzgajal do njihovih mladostniških let. Tik preden se je Jazon kot odrasel odpravil zavzet prestol, mu Kiron nazadnje svetuje, naj bo z vsakim prijazen in naj se drži svojih besed. Jazon se na dvoru sreča s Pelijem. A zaradi Pelijeve prijaznosti in sproščenega ozračja pade Jazon med pogovorom v past. Ker besed ni želel preklicati, je zato moral odpluti daleč stran in prinesti nazaj zlato runo, ki si ga nihče ni upal iskati.

Gradnja ladje Argo

Gradnja ladje Argo

Na Jazonovo prošnjo so prišli na pomoč pri iskanju zlatega runa vsi heroji iz dežele. Zgradili so največjo ladjo, imenovano Argo po njenem ladjedelcu. Jazon in Orfej sta pred odhodom žrtvovala Heri in Zevsu hrastovo vejo, ki so jo nato pribili na premec ladje. Ko je ladja začela pluti v daljno deželo Kolhido na robu Črnega morja, je posadka izbrala za kapitana Herkula, vendar ta ni želel prevzeti te vloge. Sam je predlagal Jazona, ker je bil od vseh najmodrejši. Vsi heroji so dobili svojim lastnostim in sposobnostim primerne dolžnosti.

Argonavti priplujejo do Kolhide

Argonavti priplujejo do Kolhide

Že na začetku plovbe so se junaki približali stari gori, kjer so svojo mladost preživeli s kentavrom Kironom. Ker jih je čakala še dolga pot pred njimi, so odšli obiskat njihovega učitelja. Kiron jih je srčno sprejel in peli so pesmi, si pripovedovali zgodbe ob obilni jedači. Z bolečino v srcih so se poslovili in kentaver jih je pospremil do obale. Ko se je ladja Argo oddaljevala od obale, so vsi heroji gledali Kirona, kako je stal na pečini z rokami, dvignjenimi proti nebu. Dokler so ga še lahko videli, niso odmaknili pogleda od njega. Po številnih dogodivščinah na poti so le prispeli v kraljestvo Kolhido. Jazon se je s kraljem Ajetom poskušal dogovoriti za zlato runo, vendar mu ga kralj ni želel dati, razen če najboljši mož med njim ne opravi njegove naloge. Jazon je bil pripravljen sprejeti izziv, čeprav ni vedel kakšnega, ker se je kralj le obrnil in se odpeljal s kočijo nazaj v mesto.

Argonavti plujejo do Kolhide

Argonavti plujejo do Kolhide

Jazon se ponoči sreča z Medejo, hčerjo kralja Ajeta. Jazonu zaupa, kaj bo moral storiti za Ajeta. V železni plug bo moral vpreči dva bika, ki bruhata ogenj, in z njima zorati Aresovo polje. Nato bo vsadil zmajeve zobe, iz katerih bodo zrastli vojščaki. Spopasti se bo moral z vso vojsko in zmagati. Jazona to ni odvrnilo, da odneha. Prosil je Medejo, če mu lahko pomaga. Medeja očarana nad mladeničevo trdno voljo in pogumom, mu podari čarobno mazilo, ki mu bo dalo za en dan veliko moč. Naslednji dan Jazon z uporabo mazila opravi vse te naloge, vendar Ejet vseeno ne preda zlate rune. Ponoči Medeja pripelje Jazona in Orfeja do zlate rune, ki jo varuje velika kača. Orfej je zaigral na svojo liro in kača je zaspala. Jazon vzame zlato runo in z Medejo so vsi odšli na ladjo Argo in odpluli nazaj proti domu.

Argonavti so pregnani v neznano Morje

Argonavti so pregnani v neznano Morje

V naglici so Argonavti odpluli domov, toda Ajetove ladje so se jim približevale. Nenadoma jih je zajela močna nevihta, ki je trajala več dni, in gosti oblaki niso spustili niti žarka svetlobe. Posadka je bila popolnoma izgubljena in obupana. Mnogo let je trajala njihova plovba nazaj domov, prečkali so reke in kopno, da bi spet prišli domov. Pot jih je vodila tudi mimo skalovja, kjer so prepevale sirene. Medeja je junake opozorila, naj ne poslušajo njihovih pesmi, vendar zaman. Skoraj vsi so že sklonili glave, uročeni od siren. Orfej je vzel harfo in izzval njihovo pesem. Prepevati je začel o junakih in njihovih pogumnih dejanjih. Sirene so zbežale, posadka pa je ponovno zaplula dalje z lahkimi srci.

Tezej premaga prvega razbojnika

Tezej premaga prvega razbojnika

Tezej in njegova mati, princesa Ajtra, sta se vsako podala do Pozejdonovega templja. V bližini templja mu je mati naročila, naj poskusi dvigniti kamnito ploščo. Tezej je poskušal vsako leto in pri osemnajstih letih mu je končno uspelo. Pod skalo je našel meč, sandale in ščit. Tedaj je napočil čas, ko mu je mati zaupala, da je sin atenskega kralja Egeja. Tezej si močno želi srečati očeta in najhitrejša pot do njega bi bila po morju, vendar je mladeniča začelo skrbeti, da oče morda ne bo zadovoljen z njim, ker ni naredil še nobenih junaških dejanj. Zato se odloči izbrati daljšo pot po kopnem v upanju, da bo imel priložnost napraviti kakšno junaško dejanje. Na poti je naletel na prvega razbojnika Perifeta in ga pokončal. Vzel je njegovo gorjačo in odšel v dolino, kjer je zadremal na travi pod senco skal in dreves. Ko se je prebudil iz dremeža, so bile v njegovi bližini zbrane nimfe in pastirji. Ko so ugotovili, da Perifet ni več med živimi, so se veselili ter ga bogato obdarili s hrano in pijačo.

Tezej in čarovnica Medeja

Tezej in čarovnica Medeja

Tezej je na poti do Aten pokončal še mnogo razbojnikov in slava o njegovem junaštvu se je razširila po vsej deželi. Svoje nasprotnike je pokončal na načine, kakor so oni sami ubijali svoje žrtve. Tezej v atenski palači sreča svojega očeta in ga za svoja junaška dela prosi le za pogostitev. Ni se želel takoj razkriti očetu. Kraljeva žena čarovnica Medeja je takoj posumila, da je lahko Tezej njegov sin in prvi v vrsti za prestolonaslednika. Oblekla se je v najboljša oblačila in si nadela najlepši nakit, da na pogostitvi ni nihče mogel odmakniti pogleda z nje. V desni roki je držala zlato skodelico in v levi zlato bučko. Ponudila je Tezeju zlato skodelico, napolnjeno z vinom, vendar je Tezej videl v njenih očeh enak hlad kot pri razbojnikih, zato je zahteval, naj prvi požirek naredi sama. Medeja ga je zavrnila. V besu Tezej dvigne svojo gorjačo in prestraši Medejo, da ji skodelica pade z rok. Razlito vino je marmornata tla raztopilo in od smrtonosnega strupa je začel kamen pokati. Medeja je poklicala svojo zmajevo kočijo in za vedno pobegnila. Tedaj je Tezej kralju pokazal tri predmete, ki jih je našel pod skalnato ploščo, in kralj je bil presrečen, da je našel svojega sina.

Tezej usmrti Minotavra

Tezej usmrti Minotavra

V Atenah je vladal mir do enakonočja, ko je s Krete prišel glasnik ter zahteval obljubljenih sedem mladeničev in mladenk za žrtvovanje pošasti iz labirinta Minotavru. Tezej se je odpravil s žrtvami na Kreto, kjer je kralja Minosa prosi, naj ga prvega pošlje v labirint. Minosova hčer Ariadna je bila očarana nad Tezejevim pogumom in mu je želela pomagati. Ko se je odpravil v labirint, je imel pri sebi v klobčič zavito vrvico, da bo lahko našel pot tudi ven. Ko se je srečal s pošastjo, je za hip osupnil, ker česa takega še ni videl. Njegovo telo je bilo človeško, a njegova glava bikova in zobje kot pri levu, s katerimi je raztrgal svoje žrtve. V boju ga Tezej večkrat zabode. V begu Minotavra ujame za rogove, povleče njegovo glavo nazaj in mu potisne meč skozi grlo. Nato se vrne iz labirinta in z Ariadno z ladjo pobegneta nazaj v Atene. Tezej v hitenju domov pozabi zamenjati črno jadro za belo, kot sta se dogovorila z očetom. Črno jadro je pomenilo, da je Tezej umrl v labirintu, in oče se je od žalosti vrgel v morje, ki se po njem imenuje Egejsko morje.