Slovenija

Slovenija

Slovenija

Simbolizem zmaja

Zmaj – vladar notranjega znanja

Zmaji in kače simbolizirajo prvotne “gospodarje Zemlje”, so varuhi zakladov in skrivnega znanja. Bojevati se z zmajem pomeni napovedati vojno lastnim slabostim in omejitvam. Za človeka bitka z zmajem simbolizira preseganje težav, ki nam omogoča, da postanemo vladarji notranjega znanja. Premagati zmaja pomeni pridobiti njegovo moč.

***

Na prvi pogled je simbolika zmaja na Vzhodu drugačna od simbolike na Zahodu. Na Kitajskem je zmaj utelešenje moči, modrosti in veličine, poenoten z nebeškimi bogovi in njihovimi zemeljskimi predstavniki, cesarji, sinovi neba. Zmaj običajno drži plamteč biser – simbol življenja, duhovnega bistva vesolja.

Na Vzhodu je zelo cenjeno bitje, v zahodni tradiciji pa je zmaja treba premagati, kot npr. v legendi o sv. Juriju ali v nemški legendi o Nibelungih, kjer zmaj varuje zaklad.

Tako v zahodni kot v vzhodni tradiciji je zmaj je čuvaj in vladar zaklada – svetega znanja. Zlato, ki ga čuva, je zlato modrosti, znanja, moči. V antičnih časih so pridevka “kača” in “zmaj” dajali samo modrecem in posvečenim.

Iz perspektive notranjega človeka je naša naloga priti do zmaja in ga premagati – ukrotiti. On je tisti, ki za nas varuje naše notranje dragulje, naš notranji zaklad. Bitka z zmajem simbolizira dejstvo, da našega zaklada ne pridobimo zlahka – treba si ga je prislužiti. Moramo ukrotiti svojo neznano notranjo moč – ki jo simbolizira zmaj.

Tisto, kar nam pomaga najti naš notranji zaklad, je dostojanstvo, plemenitost, je zlato modrosti, znanja in moči. V starih časih sta bili poimenovanji “kača” in “zmaj” dani modrim in posvečenim.

Quetzalcoatl

Quetzalcoatl

Quetzalcoatl ali Pernata kača je bog starodavnih srednjeameriških ljudstev, ki je ljudem prinesel modrost in kulturo ter jim pokazal pot do modrosti. To je pot očiščevanja duše.

Ra in kača

Ra in kača

Staroegipčanski bog Ra se vsako noč bori z ogromno kačo Apep, ki uteleša vse sovražnike Sonca.

Sigurd se bori z zmajem

Sigurd se bori z zmajem

V nordijski tradiciji je priljubljen mit o boju pogumnega junaka Sigurda z zmajem Fafnirjem.

Apolon

Apolon

Apolona so v stari Grčiji častili kot tistega, ki je Delfe osvobodil od strašne kače zmaja, imenovane Piton. To je v grški mitologiji strašen zmaj s telesom kače, ki je živel v temačni soteski blizu Delfov.

Simbolika zmaja v krščanstvu

Simbolika zmaja v krščanstvu

V krščanstvu zmaja premaga sv. Jurij.

Simbolizem zmaja na Kitajskem

Simbolizem zmaja na Kitajskem

Na Kitajskem so zmaji utelešenje moči, modrosti in veličine. Enačili so jih s nebeškimi bogovi, katerih zemeljski predstavniki so bili cesarji, sinovi neba. Simbolizem zmaja je bil povezan z vladarjem. Vladarjeva hoja je kot zmajevo gibanje. “Zmajevi biseri” so svete vladarjeve besede, popolnost njegovih misli in ukazov. Cesarski prestol je bil imenovan “zmajev prestol”, cesarjev obraz je bil “zmajev obraz”. Ko je bilo treba razglasiti cesarjevo smrt, so govorili, da je na zmaju odletel v nebo.

Boj junaka z ljubljanskim zmajem

Boj junaka z ljubljanskim zmajem

Nekoč davno so grški junak Jazon in Argonavti pripluli po Donavi, Savi in Ljubljanici navzgor do današnje Vrhnike. Tu pa so na Barju naleteli na grozovito močvirsko pošast, ki jo je Jazon po junaškem boju ubil. Ta pošast je danes znana pod imenom Ljubljanski zmaj.