Simbolizem zmaja

//Simbolizem zmaja

Simbolizem zmaja

Zmaj – vladar notranjega znanja

Zmaji in kače simbolizirajo prvotne “gospodarje Zemlje”, so varuhi zakladov in skrivnega znanja. Bojevati se z zmajem pomeni napovedati vojno lastnim slabostim in omejitvam. Za človeka bitka z zmajem simbolizira preseganje težav, ki nam omogoča, da postanemo vladarji notranjega znanja. Premagati zmaja pomeni pridobiti njegovo moč.

***

Na prvi pogled je simbolika zmaja na Vzhodu drugačna od simbolike na Zahodu. Na Kitajskem je zmaj utelešenje moči, modrosti in veličine, poenoten z nebeškimi bogovi in njihovimi zemeljskimi predstavniki, cesarji, sinovi neba. Zmaj običajno drži plamteč biser – simbol življenja, duhovnega bistva vesolja.

Na Vzhodu je zelo cenjeno bitje, v zahodni tradiciji pa je zmaja treba premagati, kot npr. v legendi o sv. Juriju ali v nemški legendi o Nibelungih, kjer zmaj varuje zaklad.

Tako v zahodni kot v vzhodni tradiciji je zmaj je čuvaj in vladar zaklada – svetega znanja. Zlato, ki ga čuva, je zlato modrosti, znanja, moči. V antičnih časih so pridevka “kača” in “zmaj” dajali samo modrecem in posvečenim.

Iz perspektive notranjega človeka je naša naloga priti do zmaja in ga premagati – ukrotiti. On je tisti, ki za nas varuje naše notranje dragulje, naš notranji zaklad. Bitka z zmajem simbolizira dejstvo, da našega zaklada ne pridobimo zlahka – treba si ga je prislužiti. Moramo ukrotiti svojo neznano notranjo moč – ki jo simbolizira zmaj.

Tisto, kar nam pomaga najti naš notranji zaklad, je dostojanstvo, plemenitost, je zlato modrosti, znanja in moči. V starih časih sta bili poimenovanji “kača” in “zmaj” dani modrim in posvečenim.

Miti in simboli|