Slovenija

Slovenija

Slovenija

Simbolizem kril

Hrepenenje po dvigu duše

skarabej5
Skarabej

Krila so simbol vzleta, letenja, olajšanja, dematerializacije, osvoboditve duše od zemeljske teže.

Vzhodna in zahodna izročila se v tem ne razlikujejo. V nobenem izročilu pa krila niso podarjena, temveč jih pridobimo skozi dolgo pot očiščevanja. Krila so namreč simbol božanskega, ki je čisto.

Krila so simbol hrepenenja duše po stanju, ki je nad materialnim in minljivim, vendar mora duša za to, da bi se lahko dvigovala, v konkretnem, materialnem svetu odgovorno opraviti svoje življenjske dolžnosti, svoje poslanstvo.

To nas spomni na egipčanskega skarabeja, ki se je plazil po zemlji ter kotalil svoje iztrebke, dokler jih ni izoblikoval v pravilno kroglo, nato pa je razširil svoja krila in se dvignil v nebo proti soncu.

“Naloga kril je, da vzamejo nekaj, kar je težko, in to dvignejo do področja nad nami, kjer bivajo bogovi.”

Platon
Nova Akropola - pegasus
Pegaz

Kaj dviguje dušo?

V mitologiji so okriljena vsa bitja, ki simbolično dvigujejo dušo k bogovom. Krila ima na primer Pegaz, simbol navdiha – da bi umetnik lahko prejel božanski navdih, se mora “odlepiti” od zemeljskega, in Pegaz, krilati konj, je tisti, ki dvigne njegovo dušo.

 

Nova Akropola - amorpsyche
Amor in Psihe

Krila ima Amor – kaj namreč sploh lahko dvigne dušo smrtnika bolj kot ljubezen? Kaj drugega nam omogoči, da postanemo skorajda podobni bogovom, če ne ljubezen, pri kateri dajemo in ne zahtevamo nič v zameno?


 

Nova Akropola - viktoria
Viktorija

Krila ima boginja zmage, Nike ali Viktorija. Miti nam pogosto govorijo o tem, da si junak po dobljeni bitki prisluži mesto visoko med bogovi. A ta boj mora biti notranji in ne zunanji – da bi si resnično pridobili »mesto med bogovi«, se moramo seveda bojevati, toda s svojimi notranjimi zvermi, s slabostmi, da bi postali boljši, lepši od znotraj.


 

Hitrost uma

Krila so povezana tudi z našim umom. Naša misel lahko v hipu poleti na drugi konec sveta. V Rigvedi, starodavni indijski zbirki himen, so krila simbol uma, ki je hitrejši od vsake ptice.

“Um je najhitrejša ptica.”

Rigveda
Nova Akropola - hermes
Hermes
Grški Hermes, božanski sel, z nekoliko bolj ezoteričnega vidika predstavlja naš um. Hermes je kot božanski sel nenehno na poti, kot je tudi naš um nenehno v gibanju. Kot sel mora biti hiter, prav tako kot je hiter naš um. Hitrost in nenehno gibanje sta simbolično prikazana s krili na Hermesovih sandalih.


 Zaščita

Nova Akropola - amonova-krila
Amonova krila

V starem Egiptu so krila znamenje bogov zaščitnikov. Ti ščitijo bitja tako, da jih pokrijejo s svojimi krili. Najznačilnejša je Maat, boginja pravice in resnice, ki s svojimi ogromnimi krili ščiti pravičnike in s tem sporoča, da sta le pravica in resnica tisti, ki dajeta v življenju resnično varnost.

Nad vrati templjev v Egiptu so bila običajno upodobljena Amonova krila kot zaščita pred vsem zlom, ki naj ne vstopa v sveti prostor.


 

Tudi v krščanstvu najdemo v psalmih zaščito božanskih peruti:

“Varuj me kot zenico svojega očesa, skrij me v senci svojih peruti …”

Psalm 17,8

“Ljudje se zatekajo v senco tvojih kril … “

Psalm 36,8