Slovenija

Slovenija

Slovenija

Stoične vaje za razvoj osebnosti 2

Stoične vaje za razvoj osebnosti 2

EPIKTETOV PRIROČNIK

V ponedeljek, 29. 1. 2024, od 18. do 21. ure na Wolfovi 8 v Ljubljani!

Epiktet (Epictetus) je bil grški stoik, rojen okoli leta 55 n. št. v Frigiji, v Anatoliji.

Živel je v času rimskega cesarstva in sicer med vladavino cesarja Nerona in do obdobja vladanja cesarja Hadrijana.
O njegovem zgodnjem življenju ni veliko znanega. Vemo, da je bil suženj, ko pa je postal svoboden, se je učil filozofije pri stoiku Musoniju Rufu. Čeprav ni imel formalnega izobraževanja, je Epiktet razvil močan filozofski pogled, ki je temeljil na stoicizmu.

Življenjska pot ga je popeljala v Rim, kjer je poučeval filozofijo. Cenil je preprost življenjski slog in se osredotočal na notranji mir in etično ravnanje. Kljub temu, da je bil  v svojem zgodnjem življenju suženj, se ni obremenjeval s preteklimi dogodki in se je osredotočil na tisto, kar je bilo v njegovi moči – svoje stališče in reakcije.

Ni zapisal svojih misli, vendar je njegovo učenje preživelo skozi delo njegovega učenca Arijana. “Pogovori z Epiktetom” (Discourses) in “Priročnik” (Enchiridion) sta najpomembnejši deli, v katerih so zabeležene Epiktetove misli in vaje.

V svojem učenju je poudarjal prakso in uporabnost filozofskih načel v vsakdanjem življenju. Predstavil je različne vaje, ki naj bi pomagale ljudem razvijati notranji mir, samokontrolo in moralno odgovornost.

epiktet1Tukaj so nekatere ključne vaje:

1. Vaja prepoznavanja, kaj je v naši moči in kaj ni
2. Vaja prepoznavanja lastnih misli in stališč
3. Vaja notranje svobode
4. Vaja premagovanja strahov
5. Vaja odzivanja na kritike
6. Vaje zmernosti in samokontrole
7. Vaja sočutja do drugih

Te vaje so bile namenjene razvoju duhovne moči, notranje stabilnosti in moralne integritete. Epiktet je verjel, da lahko ljudje s prepoznavanjem lastnih misli, občutkov in odzivov ter z zavestnim usmerjanjem pozornosti na tisto, kar je v posameznikovi moči spremeniti, dosežejo notranji mir in živijo bolj srečno življenje.  
***

Podatki za plačilo

Cena delavnice je 20 € za vse udeležence. Udeležbo lahko poravnate prek spletnega nakazila ali osebno (z gotovino) v naših prostorih ob začetku tečaja.

 Podatki za plačilo udeležbe na tečaju so:

  • Prejemnik: KULTURNO DRUŠTVO NOVA AKROPOLA, WOLFOVA ULICA 8, 1000 LJUBLJANA
  • TRR: SI56 0201 0005 1188 709
  • Referenca: SI 99
  • Koda namena: OTHR
  • Namen: Stoične vaje za razvoj osebnosti

Elektronska prijava