Slovenija

Slovenija

Slovenija

Stoične vaje za razvoj osebnosti 3

Stoične vaje za razvoj osebnosti 3

MARK AVRELIJ

V sredo, 6. 3. 2024, od 18. do 21. ure na Wolfovi 8 v Ljubljani!

Mark Avrelij (121-180 n. št.) je bil rimski cesar in filozof.  Bil je stoik, kar pomeni, da je sledil stoicizmu, filozofski šoli, ki poudarja etiko in duhoven razvoj posameznika.

Stoiki so verjeli, da je človekova sreča odvisna od našega razumevanja naravnega reda stvari in sprejemanja tega reda. Mark je v svojih “Meditacijah” opisal številne vaje, ki jih je izvajal, da bi razvil svoj značaj in duhovno moč. Nekatere od teh vaj vključujejo:

–  Jutranje razmišljanje: Vsako jutro je razmišljal o svojih ciljih in vrednotah ter se odločil, kako bo ravnal v dnevu, ki je pred njim.

Večerna refleksija: Preden je šel spat, je razmišljal o preteklem dnevu in ocenil, ali je ravnal v skladu s svojimi vrednotami. To mu je pomagalo, da je prepoznal svoje napake in se odločil, kako se bo izboljšal.

Vaje sprejemanja: Verjel je, da je treba sprejeti vse, kar se zgodi, in se ne upirati naravnemu redu stvari. Izvajal je vaje, ki so mu pomagale, da je sprejel težave in izzive, s katerimi se je srečeval.

Vaje hvaležnosti: Verjel je, da je treba biti hvaležen za vse, kar imaš, in ceniti vsak trenutek. Tudi hvaležnost do drugih ljudi je treba vaditi.

Vaje samokontrole: Menil je, da je treba nadzorovati svoje misli in čustva ter se odločiti, kako ravnati v skladu s svojimi vrednotami.

Vaje sočutja: Verjel je, da je treba biti sočuten do drugih in se truditi razumeti njihove stiske in težave.

Mark je verjel, da so te vaje ključne za razvoj značaja in duhovne moči ter za dosego sreče in zadovoljstva. Njegove “Meditacije” so še danes priljubljeno branje za tiste, ki iščejo modrost in kontrolo nad samim sabo.

***

Podatki za plačilo

Cena delavnice je 20 € za vse udeležence. Udeležbo lahko poravnate prek spletnega nakazila ali osebno (z gotovino) v naših prostorih ob začetku tečaja.

 Podatki za plačilo udeležbe na tečaju so:

  • Prejemnik: KULTURNO DRUŠTVO NOVA AKROPOLA, WOLFOVA ULICA 8, 1000 LJUBLJANA
  • TRR: SI56 0201 0005 1188 709
  • Referenca: SI 99
  • Koda namena: OTHR
  • Namen: Stoične vaje za razvoj osebnosti

Elektronska prijava