Slovenija

Slovenija

Slovenija

David Roberts – Odkrivanje Egipta

David Roberts, viktorijanski slikar in popotnik, rojen na Škotskem (1796-1864), je bil prvi britanski umetnik, ki je na slikah in risbah upodobil čudovite spomenike, pokrajino ter prebivalce Egipta in Svete dežele.

Pred 170 leti, leta 1838, je v dveh mesecih in pol prepotoval kakih 800 milj od Kaira na jug in v tem času izdelal več 100 natančnih risb veličastnih templjev vzdolž reke Nil. Naslednje leto je nadaljeval svojo pot skozi Suez, čez gori Sinaj in Petra vse do Svete dežele.

Po enajstih mesecih se je vrnil domov v London in s pomočjo privatnega založnika organiziral dokončno izdelavo svojih risb v litografski obliki. Izredno zahtevno in natančno delo je trajalo skoraj osem let. V času, ko fotografija še ni bila razvita, so bile skice in slike edina možnost vizualne predstavitve kulturnih spomenikov.

Litografije so izšle v šestih albumih. Prvi trije prikazujejo Egipt in Nubijo, drugi trije pa Sveto deželo. Celotna zbirka je doživela popoln uspeh in je bila zelo hitro prodana.

David Roberts je l.1841 postal član Kraljeve akademije. Nadaljeval je s potovanji in slikanjem vse do svoje smrti 1864 leta.