Raffaello Santi: Kardinalne vrline

Raffaello Santi (1483–1520) je velikan renesanse, ki velja za enega največjih umetnikov vseh časov. Umrl je dokaj mlad, pri 37 letih, vendar je kljub kratki življenjski poti za seboj pustil neizbrisen pečat v svetovni umetnosti.

Na prošnjo Papeža Julija II. je poslikal vatikanske dvorane, ki so danes znane tudi kot Raffaellove stanze (stanza: it. soba). Med drugim so v njih upodobljene kardinalne vrline. Raffaello je poskušal na svojih prikazih uskladiti krščanske in antične vrednote.

Umetnost-Raffaelo-kardinalne-vrline

Četrta ženska, ki predstavlja pravičnost, je naslikana na stropu nad tremi naštetimi poosebljenimi vrlinami kot njihova krona. V roki drži tehtnico, s katero tehta, kaj je dobro ali slabo, resnično ali lažno, pravično ali nepravično. Meč je simbol pravične kazni ali bolje rečeno poravnave – kolikor smo vzeli drugim, toliko nam bo odvzeto. Pravica vse vidi in vse ve, nobeno dejanje, tudi če je bilo zanemarljivo in nepomembno, ji ne more ubežati. Je nepristranska, enako odmeri tako beraču kakor tudi kralju glede na njuna pravična ali nepravična dejanja. Njeno poštenost in pravičnost razglašajo štirje kupidi z napisom, razdeljenim na dva dela, ki se glasi: “Vsem dodeljuje pravičnost.” Kupidi so verjetno isti kot na spodnji sliki.

Umetnost-Raffaello-kardinalne-vrline-pravicnost