Otvoritev razstave Egipčanskih motivov

Tako danes kot v starih časih se je bil človek, prikrajšan za vid, primoran zanašati na druga čutila. To mu  navsezadnje lahko pomaga okrepiti »notranji vid«. Na srečo se skriva velika resnica v reku, da je pomembne stvari mogoče videti le s srcem, ne z očmi.

V sodelovanju z Društvom slepih in slabovidnih je Nova Akropola pripravila razstavo »Slepi harfist« z arheološkimi replikami motivov iz starega Egipta. Razstavo je pospremilo predavanje Stjepana Palajse o egipčanskem  simbolizmu, ki je občinstvu omogočilo globlji vpogled v svet starega Egipta. Odprtje razstave 28 ročno izdelanih egipčanskih replik je potekalo v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne na Kotnikovi ulici 32 v Ljubljani.

Slabovidni so lahko otipali eksponate − replike nizkega reliefa in doživeli simboliko ter spoznali zgodovino artefaktov, saj je bila vsaka replika opremljena z opisom v Braillovi in klasični pisavi v povečanem tisku. Razstava je bila zasnovana s pomočjo posameznikov, prikrajšanih za vid, da bi razstavljene predmete na najprimernejši način približali prav njim. Seveda so bili pri vsem tem upoštevani tudi trenutni preventivni ukrepi.

Vizualna umetnost za slepe in slabovidne je v Sloveniji še vedno zelo skromno zastopana, pa vendar lahko zaznamo napredek prav z razstavo “Slepi harfist”, ki bo dodatno opremljena še s posnetim zvočnim opisom in prenesena na različna razstavna mesta.

Kot vemo, so bili stari Egipčani ljudstvo z globoko socialno skrbjo za posameznika. Prav po njihovem zgledu smo slabovidnim omogočili, do doživijo to simbolično razstavo v Ljubljani, kjer jim otipljiva harfistova pesem lahko pripoveduje zgodbo o drugem času, o staroegipčanskem pogledu na življenje in smrt.