Slovenija

Slovenija

Slovenija

Sun Cu

Umetnost vojne

SUN-CUUmetnost vojne, jedrnato delo, zapisano v knjigi iz bambusovega papirja, naj bi nastalo ob koncu 6. stoletja pred našim štetjem. Avtor Sun Cu je bil izkušen kitajski general. O njegovem življenju ne vemo skoraj ničesar oziroma le to, da je kot vojaški poveljnik služil vladarju države Wu. Njegovo kratko delo, zapisano v obliki jedrnatih rekov, v trinajstih poglavjih vojskovodje uči uspešnega bojevanja. Preprostost knjige nas ne sme zavesti, temveč je vredna večkratnega natančnega branja. Uporabna je na toliko področjih, da je prej knjiga življenja kot knjiga vojne.

Mojster Sun Cu nas uči zmagovati zanesljivo, tako zanesljivo, da spopad sploh ni potreben: “Vrhunska odlika ni zmagati v vsaki bitki, temveč poraziti sovražnika brez boja. Zmagovita vojska je najprej zmagovita, šele nato gre v bitko, poražena vojska pa se najprej bojuje, nato pa poskuša doseči zmago.” Izid bitke vedno pozna vnaprej.

Uspešen vojskovodja poskrbi, da so vladar, poveljniki in vojaki na skupni “poti”. Pot (Tao) ne pomeni le enotnosti, ampak tudi plemenitost in moralo. Takšna vojska je zvesta in disciplinirana, se ne izživlja nad ujetniki in ne pleni. V vojno gre zaradi dolžnosti in je pripravljena tudi umreti skupaj s poveljniki.

Vojskovodja mora dobro poznati sebe in nasprotnika, hkrati pa mora svojo pravo vrednost in namere čim bolj prikriti ali celo zavesti nasprotnika. Sun Cu pravi, da je pot vojne pot prevare.

Med samo bitko išče šibke točke sovražnika in uveljavlja svoje prednosti. Izkoristi “SHI”, potencial okoliščin, in zazna središčno točko – trenutek, primeren za odločilno akcijo. Je kot voda, ki vedno najde najlažjo pot, ko pa pridrvi v dolino, kljub svoji mehkobi ruši vse pred seboj.

“Naši vojaki nimajo veliko posvetnih dobrin, vendar ne prezirajo bogastva. Ne pričakujejo, da bodo ostareli, vendar ne prezirajo starosti,” pravi mojster Sun Cu v 11. poglavju in nadaljuje: “Na dan, ko jim je ukazano v bitko, sedejo in jočejo, premočijo oblačila s solzami, a spravi jih tja, od koder ni izhoda, in borili se bodo junaško kot legendarna junaka Zhu in Gui”.

Najava dogodkov:

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”199″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”2″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes”]