Slovenija

Slovenija

Izzivi mladosti

Izzivi-mladostiMladost je prelomno obdobje našega življenja. Iz razposajenega otroštva je treba nenadoma odrasti in prevzeti nekatere odgovornosti.

To je čas, ko odkrivamo sebe, svojo vlogo v družbi, ko razvijamo svoje potenciale in si določamo življenjske vrednote. To je čas, ko si izbiramo življenjske spremljevalce – prijatelje in partnerja; to je čas, ko se odločamo za poklic in dajemo glavno smer svoji nadaljnji poti.

Današnje družbene razmere mladim niso najbolj naklonjene in od njih zahtevajo odločnost ter vztrajnost. Izkušenj še ni, a kljub temu je treba narediti najpomembnejše izbire v lastnem življenju. Postavljeni smo pred težka vprašanja prioritet, vrednot, smisla … Pojavljata se zmedenost in strah – koraki so negotovi.

V tem času mladi potrebujejo oporo, potrebujejo usmeritve bolj izkušenih, tistih, ki so že prešli to krhko in najbolj intenzivno življenjsko fazo.

Res, na mladih svet stoji, vendar jim je treba pomagati v ta svet vstopiti in tedaj bodo s svojo svežino, neobremenjenostjo in idealizmom vsakič znova kreativni upi za svojo in družbeno prihodnost.

Posamezna predavanja:

01bBiti-drugacen-biti-svoj1. Biti drugačen ali biti svoj

Mlad človek išče svoje mesto v družbi. Noče biti le del množice in zato spoznava sebe – kaj je tisto, kar je njemu lastno, po čem se loči od drugih. Želi si izraziti svoj Jaz in ga tudi mora izraziti. Mora spoznati svoje močne in šibke točke ter odkriti, od kod črpati moč, da bi lahko zgradil trdne temelje svoji prihodnosti.

Nujno je tudi razumeti različnost drugih, da bi se čim bolj naravno vključili v družbo in v njej najboljše delovali. Toda zahteva po združevanju navidez protislovnih človekovih potreb – biti svoj in biti družbeno bitje – nas nemalokrat zbega. Tako ju med seboj pomešamo in nobene na primeren način ne uresničimo.

Včasih si polni dvomov zastavimo vprašanje – ali je v današnjem času sploh možno zgraditi svojo identiteto? Kajti dejstvo je, da umetnost “biti svoj” danes ni več v modi. “Njeno veličanstvo” množična kultura vlada ljudem, ustvarja svoje mentalne predstave in postavlja lastne zakone, ki temeljijo na potrošništvu.

Večji del svojega življenja živimo po tujem načrtu. Predvsem zato, ker se je veliko lažje odreči razmišljanju in se prepustiti toku kot pa se upreti brzicam in plavati po svoje, proti cilju, ki ga sami izberemo. Zato že v istem hipu, brez razmišljanja, naredimo to, kar nam zapovejo, ne da bi vedeli, zakaj to počnemo in kam gremo.

02-Prijateljstvo-ljubezen2. Prijateljstvo in ljubezen

Vsi hrepenimo po resničnih, iskrenih, zaupljivih odnosih. Hrepenimo po zvestem prijatelju, hrepenimo po partnerju, ki bo prijahal na belem konju, vendar vemo, da taki ljudje v resnici ne padejo ravno z neba. Popolnosti ni in je ne moremo pričakovati.

Redki so tisti, ki jim lahko zaupamo. Spoznali smo, da je veliko takih, ki bi se nam, če bi se jim odprli, posmehovali in umazali naše najbolj intimne občutke. Zato smo postali nezaupljivi, se zapiramo in smo zmeraj na preži, od kod lahko pride nekaj, kar bi nas prizadelo.

Vendar pa je potreba po povezovanju, sodelovanju in skupnem ustvarjanju tako pomembna, da je od nje odvisna naša sreča in je celo tesno povezana z resničnim smislom življenja.

Z različnimi ljudmi imamo različno globoke odnose. Želimo pa si čim več lepih, trajnih odnosov, ki jih lahko gradimo le z močnimi in dobrimi ljudmi. Vedeti moramo, kaj je za nas pomembno, da bomo vedeli, kakšni ljudje bodo lahko napolnili naše življenje.

Tesni odnosi nam prinašajo največja zadovoljstva in tudi največje bolečine …

Kot pri vseh drugih stvareh tudi pri izgradnji prijateljskih in partnerskih vezi delamo napake. Na njih se seveda učimo, vendar le če spoznamo, kaj je narobe. Pogosto pridemo do konfliktnih občutkov, ko res ne vemo, kako naprej, kaj sprejeti in česa ne.

Na predavanju bomo med drugim opozorili na nekaj najbolj pogostih napak, ki jih delamo pri odnosih, ter podali nekaj smernic za izgradnjo lepših in trdnejših vezi.

03-Prihodnost-uspeh3. Prihodnost in uspeh

Vprašanje prihodnosti je v današnjih negotovih časih, ko je že težko dobiti službo, precej aktualno. Pogosto je celo težko obdržati svojo staro službo. In kako si zdaj ustvariti življenje? Kako uspeti?

Najprej se velja vprašati: »Kaj so merila uspeha? Kaj je za nas uspeh?« Kajti če si postavimo napačna merila bomo nesrečni, tudi če bomo uspešni. V tem primeru bomo veliko časa in energije zapravili za manj pomembne stvari, in ko se bomo po dolgih letih tega zavedli, nam bo težko. Tako težko, da si ne bomo hoteli priznati, da smo večji del življenja zapravili … in naprej bomo živeli s temnimi očali iluzij, ki smo si jih sami nadeli, a v srcu sanjali o resničnem uspehu in o sreči, v katero bomo morda nehali verjeti.

Zato je treba o tem dobro premisliti, še ko smo mladi in še preden začnemo graditi svojo pot!

Šele potem lahko govorimo o drobnih dejstvih, ki nam pomagajo do uspeha. Na predavanju se bomo dotaknili vprašanj, kot so: kaj v nas nam preprečuje pot do uspeha? Kaj nam daje moč in vztrajnost? Kakšna mora biti naša naravnanost? Kolikšno ceno smo pripravljeni plačati za dosego uspeha? Kaj za to dobimo? Ali je lahko vsakdo uspešen?

Ko stremimo k uspehu, se nujno spreminjamo – moramo se! In videli bomo, da nam lažni uspeh navidez veliko da, vendar nas še zdaleč ne osreči tako, kot smo pričakovali. Ko pa dosežemo resnični uspeh, ta človeka nagradi veliko bolj, kot si je na začetku predstavljal …

Najava dogodkov:

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”201″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”2″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes”]

Comments are closed.