Slovenija

Slovenija

Slovenija

Giordano Bruno – veliki mislec neskončnosti in vizionar prihodnosti

Giordano Bruno – veliki mislec neskončnosti in vizionar prihodnosti

Njegove misli o neskončnoti vesolja, kjer obstaja neskončno mnogo svetov in je vsak od njih le manifestacija brezštevilnih različnih možnosti, so presenetljive.

V brezkončnem mnoštvu zvezdnih sestavov kroži neskončno mnogo planetov in na vsakem od njih je mogoče življenje; a vsaka posamezna oblika življenja je le ena iz neskončne zakladnice božanskega stvarstva, iz katere izvirajo vse neštete možnosti manifestacije.

Bruno do nobene svoje ideje ni prišel po znanstveni poti, z metodami opažanja, saj so taki rezultati, kot je sam dejal, relativni in ne zajamejo celote. Dela, ki jih je zapustil, pričajo o njegovi veličini in nezlomljivosti duha.

Preden je leta 1600 na Cvetnem trgu v Rimu zagorela grmada inkvizicije, je izrekel še svoje zadnje besede: ”Z več strahu vi meni izrekate obsodbo, kot jo jaz sprejmem.”

Tukaj je nekaj njegovih izbranih misli.

***

Nekateri so gluhi po naravi, drugi zaradi telesne poškodbe, a nekateri zavestno in po svoji volji.

***

Vsi slepci ne zaležejo za enega, ki vidi, in vsi nevedneži ne zamenjajo enega samega modreca.

***

Težave so dane, da zavirajo lene.

***

Bogat je, kdor malo želi in potrebuje.

***

Običajne in lahke stvari so za običajne ljudi. Redki so s herojstvom obdarjeni ljudje, ki gredo po trnovi poti in od usode izborijo venec nesmrtnosti.

***

Znanje ni koristno, kadar ga imamo vedno več, temveč kadar ga osvojimo.

***

Poznavanje računstva, merjenja, geometrije, perspektive in ostalih disciplin je samo razvedrilo ostroumnih norcev, če ne služi spoznavanju resnice.

***

Ne iščimo božanstva daleč od sebe, ker ga vsebujemo v sebi, kadar se nahajamo v samih sebi.

***

Tako je tudi v drugih svetovih, kajti njihovi prebivalci ga ne iščejo pri nas, ker ga imajo pri sebi in v sebi.

***

Heroj razume, sprejema in izpolnjuje svojo usodo. Njegova pričakovanja so hladna, a težnje goreče. Vse, kar mu pride na pot, pretvori v dobro.

***

Heroj oprošča nevednim, kroti ohole, popravlja krivice, ne spregleda dobrote, pomaga tistim, ki to potrebujejo, tolaži žalostne, pomirja nasilne, povišuje zaslužne in spodkopava zločince.

Za to ima vsa potrebna orožja: nezlomljivo hrabrost in stanovitno moč duha.