Slovenija

Slovenija

Slovenija

Bardo Thödol – Tibetanska knjiga mrtvih

“Razumeti moraš, da je znati umreti zelo koristno znanje, ki presega vsa ostala znanja. Da je treba umreti, vedo vsi. Toda srečal boš le malo ljudi, ki imajo modrost o tem, kako umreti. Nauči se umreti, in naučil se boš živeti, ker tisti, ki se ni naučil umreti, se ne bo niti sposoben naučiti živeti.”

Za razliko od zahodnjaka, ki tako hrepeni po življenju in si želi, da bi se vsaj še enkrat rodil, si Tibetanec, vzgojen v budističnem duhu, želi, da se mu ne bi bilo treba ponovno vračati v to življenje.

Bardo Thödol ali Knjiga mrtvih mu govori, s čim vse se mora soočati po smrti.

Naš zavedajoči se princip ali Poznavalec prehaja skozi tri stanja:

  • Čikhaj Bardo – prehodno stanje iz življenja v smrt,
  • Čönjid Bardo – stanje nove resničnosti ali življenja po smrti,
  • Sidpa Bardo – prehodno stanje iz posmrtnega življenja v novo rojstvo.

Skozi celotno pot, od smrti do novega rojstva, se človek sooča s samim seboj, z vsemi elementi svoje nevidne eksistence, z vsemi tistimi mislimi in občutki, ki so mu bili v življenju nevidni. Pred njim se pojavljajo različna dobrohotna ali demonska božanstva. Umrli jih mora prepoznati kot projekcijo samega sebe oz. tistega, kar je sam izražal skozi življenje.

Bardo Thödol vseskozi svetuje umrlemu, naj se ne prepušča svojim željam in strastem, temveč naj deluje v skladu s karmo, da bi tako lahko najbolje deloval v dobro vseh živih bitij.

Na koncu posmrtnega življenja si človek sam izbira svoj novi dom, svojo maternico, svoje starše, svoje novo fizično življenje, odvisno od svojih želja in nagibov.

Najava dogodkov:

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”247″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”2″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes”]