Slovenija

Slovenija

Slovenija

Simbolizem katedral

SIMBOLIZEM-KATEDRALmalaGotska umetnost se je pojavila iznenada, kot blesk svetlobe po večstoletni temi srednjega veka in le v nekaj letih dosegla vrhunec v številni novih elementih – brez predhodnih razvojnih etap. Še vedno je neznanka, kako so graditelji, za katere ne vemo, od kod so jemali svoja znanja, v enem samem stoletju zgradili okoli sto v popolnosti zasnovanih in občudovanja vrednih katedral.

Gotske katedrale so edinstvena sinteza matematičnih in astronomskih spoznanj, graditeljskih, umetniških in obrtniških veščin, ki jih navdihuje najgloblje religijsko občutje. Že od samih začetkov se izmikajo poskusom, da bi jih popolnoma razložili. S svojimi podzemnimi kriptami, zagonetnimi labirinti, veličastnimi portali, stebri in oboki, ki se kopljejo v magični svetlobi vitrajev, človeka usmerjajo proti večnosti in mu s tem omogočajo srečanje s samim seboj.

Predava: Andrej Praček

 

 

Najava dogodkov:

[add_eventon_list hide_past=”yes” show_year=”yes” etc_override=”yes” add_eventon lang=”L1″ event_type=”225″ show_upcoming=”5″ number_of_months=”4″ accord=”yes” show_et_ft_img=”yes” hide_empty_months=”yes”ux_val=”3″]